in

Makron poručio Kosovu: Povjerovali smo vam, ali niste održali riječ

Foto: Twitter / Printscreen

FRANCUSKI predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas u Tirani da je njegova zemlja učinila “gestu povjerenja u vezi s pitanjem viza za Kosovo”. “Želim vrlo jasno reći jednu stvar. Učinili smo gestu povjerenja po pitanju viza. Što se tiče Francuske, vize su ukinute jer poštujemo svoju riječ. Danas se riječ ne drži”, kazao je.

Makron izjavio je tokom pres konferencije sa albanskim premijerom Edijem Ramom da je njegova zemlja suspendovala proces vizne liberalizacije sa Kosovom.

Kako je naveo, odluka je donijeta zato što nije ispoštovana data riječ, a poručio je da bi kosovski premijer Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da budu odgovorniji, piše Euronews Albanija.

Makron je u Tirani pozvao na formiranje Zajednice srpskih opština, a predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da osudi napade u Banjskoj 24. septembra. Naveo je da bi Vučićeva osuda napada doprinijela povratku zatišja” na sjeveru KiM, prenosi Tanjug pisanje Reporterija.

Istakao je da vlasti u Prištini i Beogradu treba da ponovo organizuju izbore na sjeveru KiM i obezbijede učešće Srba na izborima.

“Očekujemo od srpskih i kosovskih vlasti da reorganizuju izbore, da Srbi na njima učestvuju, kao i potpuno formiranje Udruženja (ZSO). Očekujem da će Vučić biti odgovoran i isto očekujem od kosovskog predsednika i premijera”, rekao je Makron.

Uhapšen unuk ustaškog zločinca Ive Rojnice, progonitelja Srba

BiH šokirana ponašanjem navijača: Nevjerojatno što smo doživjeli