in

Lukašenko: Zapad hoće da pokrene sukob u Ukrajini kako bi ratovao tuđim rukama

Kijev bi mogao da odustane od težnje da se pridruži NATO-u kako bi izbegao rat, smatra ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko.

„Fleksibilni smo, pokušavamo da pronađemo najbolji način da rešimo problem. Ako moramo da napravimo ozbiljne ustupke, to je ono što možemo da uradimo“, odgovorio je Pristajko na pitanje novinara radija „Bi-Bi-Si“ da li Ukrajina razmišlja o odustajanju od stupanja u NATO.

Ulazak u NATO – u ustavu zemlje

Međutim, komentarišući reči ambasadora da je Kijev spreman da napustiti članstvo u Alijansi radi očuvanja mira, portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko istakao je da je težnja Ukrajine da uđe u NATO sadržana u njenom ustavu i nijedna odluka ne može biti doneta u suprotnosti sa njegovim normama.

Zapad nastoji da pokrene sukob u Ukrajini kako bi zaratio tuđim rukama, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tokom sastanka sa ukrajinskim političarem Aleksandrom Morozom.

„Već vidim da vaši političari počinju da se oslobađaju od opšte politike Zapada. Vidite, ja tačno znam šta je ovde Zapadu danas potrebno: potrebno je pokrenuti sukob. Znate, oni to umeju tuđim rukama. Još bolje je ratovati tuđim rukama, tuđim ljudima: neka ginu Ukrajinci, Rusi, Belorusi – to je daleko“, rekao je Lukašenko, prenosi agencija Belta.

On je dodao da Belorusija nema veze sa zaoštravanjem bilateralnih odnosa sa Ukrajinom i vodi jasnu politiku u toj oblasti.

„Još jednom želim javno da vam kažem da mi praktično nemamo nikakve veze sa zaoštravanjem naših odnosa. Vodili smo jasnu, razumljivu politiku za ukrajinski narod. Ja se i dalje držim te politike. Mi smo srodnici, mi smo susedi… I naša budućnost treba na taj način da se razvija, kao kod suseda“, naglasio je on.

O napadu na Ukrajinu

Izjave da je Belorusija spremna da napadne Ukrajinu predsednik Belorusije nazvao je lažnim.

„Laž je da je Lukašenko spreman da napadne Ukrajinu: slušajte, meni to nikada nije bilo potrebno, ne treba mi ni sada. Ali ono što vaše vlasti rade protiv Belorusije je generalno van pameti“, istakao je beloruski lider.

Vraćanje ruskih trupa

Govoreći o povratku ruskih trupa u Rusiju nakon zajedničkih vojnih vežbi koje se održavaju u Ukrajini, predsednik je rekao da će datumi za povratak biti određeni kada to odluče on i predsednik Rusije i kada se vežbe završe.

Istovremeno je podsetio da Amerikanci prebacuju hiljade oružanih snaga u Poljsku i baltičke države.

„Pogledajte šta rade Amerikanci: prebacuju hiljade na našu granicu, direktno u Poljsku i baltičke države. Britanci i druge evropske zemlje prebacuju oružane snage. Postavlja se razumno pitanje: kada ćete vi povući (trupe) odatle? Oni o tome ne pričaju, već vrše pritisak na nas. Povući ćemo ih kada predsednik Rusije (Vladimir Putin) i ja budemo odlučili da to uradimo i kada se vežbe završe ovde. Mi ćemo donositi odluku o tome: ovo je naša teritorija“, naglasio je Lukašenko.

Zajedničke vojne vežbe Rusije i Belorusije „Saveznička odlučnost“ održavaju se od 10. do 20. februara. U okviru vežbi će se razrađivati pitanja suzbijanja i odbijanja spoljne agresije, kao i suprotstavljanja terorizmu i zaštite interesa Savezne države. Predstavnici Rusije i Belorusije više puta su izjavljivali da su manevri defanzivne prirode i da nikoga ne ugrožavaju.

Zapad poslednjih meseci optužuje Rusiju za navodne planove za eskalaciju situacije oko Ukrajine. Moskva to kategorički negira i stalno govori da nikoga ne ugrožava, a sve takve izjave koriste se kao izgovor da se više vojne tehnike NATO-a postavi blizu ruskih granica.

Ubrzava se najveći projekat Srbije u Hercegovini

Pronađena droga vrijedna više od 300.000 KM, uhapšena jedna osoba