in

London: Ne treba obmanjivati Kijev – vojsku protiv Rusije nećemo slati

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da su male šanse da London uputi svoje svoje snage kao pomoć Ukrajini u slučaju hipotetičkog napada Rusije na tu zemlju.
Kako je rekao, Ukrajina nije deo NATO i prema tome ne može da računa na garancije kolektivne bezbednosti „čak i da neko izvrši invaziju“.

„To je činjenično stanje, Kijev nije član NATO, i zbog toga je malo verovatno da će bilo ko slati vojsku u Ukrajinu i suprotstavljati se Rusiji. Mislim da je to jasno i ne treba da obmanjujemo ljude da ćemo to učiniti“, rekao je Volas za „Spektejtor“.

Istakao je da je ukrajinska strana o tome obaveštena.

Podsetimo, i američki predsednik Džozef Bajden je ranije rekao da SAD i NATO nemaju obavezu da primene vojnu silu kao bi zaštitili Kijev u slučaju oružanog sukoba. Dodao je da Vašington nikada nije planirao da šalje svoje vojnike na teritoriju bivše sovjetske republike.

U slučaju eskalacije situacije u regionu biće primenjene ekonomske mere, dodao je on.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog intenziviranja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga NATO-a u Evropi. Kremlj je isticao da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemarivati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese. U Rusiji su ove optužbe u više navrata demantovane, ističući da se uglavnom koriste kao izgovor za dovođenje više snaga i tehnike NATO-a na granice zemlje.

Prodaje se prva SMS poruka na svijetu

Majmuni iz osvete ubili 250 pasa