in

Lavrov: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako bude potrebe angažovaćemo bazu u Tadžikistanu

Foto: Depositphotos

Situacija u Avganistanu se dramatično pogoršava, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da će Rusija učiniti sve da zaštiti saveznike u ODKB od potencijalnih pretnji, uključujući angažovanje svoje baze na granici Tadžikistana i Avganistana.

„Učinićemo sve, što između ostalog obuhvata angažovanje naše vojne baze na granici Tadžikistana i Avganistana, da bismo sprečili bilo kakve pokušaje agresije prema našim saveznicima“, rekao je Lavrov tokom posete Laosu.
Kako je dodao, Rusija pomno prati situaciju u Avganistanu. On je rekao i da je predsednik Rusije Vladimir Putin ovih dana telefonom razgovarao sa liderima Tadžikistana i Uzbekistana, a u kontaktu je i sa liderima drugih centralnoazijskih država.

„Obaveze u okviru ODKB ostaju na snazi u potpunosti“, dodao je ministar.
Predstavnici Sekretarijata ODKB su juče posetili deo granice kako bi procenili situaciju i izvestiće Stalni savet organizacije.

Podsetimo, u Avganistanu traju sukobi vladinih snaga i talibana koji su zauzeli značajan deo teritorija u seoskih oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.

Nestabilnost u zemlji je u porastu posebno s obzirom na to da je Vašington obećao da će do 11. septembra povući sve svoje vojnike.

Vašington i talibani su prošle godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum u poslednjih 18 godina koji predviđa povlačenje stranih snaga, razmenu zarobljenika i početak dijaloga između snaga u Avganistanu.

Pokušaj ubistva u Bijeljini, ispalio četiri metka na vozilo

Sarajevo bilo najveće etničko čistilište u BiH, a ne Srebrenica