Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Moskva ima informacije da su plaćeni vojnici sa Kosova, Albanije i iz Bosne i Hercegovine poslati u Donbas.

“Rusija pažljivo provjerava informacije koje sugerišu da se regrutuju plaćenici u regionu Donbasa iz samoproglašenog Kosova, Albanije i iz Bosne”, rekao je Lavrov na konferenciji za medije.

“Njemački kancelar Olaf Šolc i svi drugi lideri NATO kažu da je alijansa defanzivna. Ruski predsjednik Vladimir Putin je na konferenciji za novinare poslije razgovora sa Šolcom podsjetio na bombardovanje 1999. godine. Šolc je rekao da je NATO intervenisao da bi spriječili genocid nad kosovskim Albancima, da je sve urađeno uspješno i da sada ovaj region cvjeta”, rekao je Lavrov.

Kako je kazao, region je zapravo daleko od procvata.

“Kosovo i neki drugi dijelovi zapadnog Balkana postaju leglo kriminla. Postoje teroristi, dileri droge. To je regrutovanje plaćenika koji učestvuju u sukobima koji se postepeno raspiruju.

Ranije ovog mjeseca obavještajni podaci iz Donbasa pokazali su prisustvo britanskih i poljskih plaćenika koji djeluju u liniji fronta u istočnoj Ukrajini.

Region je gurnut u građanski rat u proljeće 2014. godine, nakon državnog udara u Kijevu, koji su podržale SAD i Evropska unija.Izvor:
Share.