Član Demokratske stranke SAD Kris Spirou izjavio je da su pregovori u Dejtonu, gdje je bio savjetnik delegacije tadašnje SR Jugoslavije, završeni tako da, umjesto da Srbija ne postoji, sada postoje praktično dvije Srbije – Republika Srpska i Srbija, što je isto kada je riječ o srpskom narodu.

Spirou je za RTRS rekao da je devedestih na područiju bivše Jugoslavije bio građanski rat koji je izbio radi geopolitičkih interesa evropskih država koje su željele eliminaciju Srbije i da Srbe suze na područja oko Beograda.

On smatra da bi se desio, kako je rekao, treći mini svjetski rat, da u Dejtonu nije postignut sporazum, a da bi u tom slučaju razvoj situacije bio takav da bi onda najprije trebalo spašavati Srbe od katastrofe.

Spirou je naveo da je njegov motiv da uđe u mirnodopski proces bio sasvim slučajan, nakon što su mu kada je bio u Grčkoj prišla trojica Srba koji su izrazili želju da se SAD uključe kako bi bio postignut mir.

Nakon toga se sastao sa tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i rekao mu da će mu pomoći ako je on (Milošević) za mir i ima namjeru za postizanjem mira i da sačuva srpsku naciju.

Spirou je naveo da je Milošević bio čvrsto za to da rat koji se tada vodio treba zaustaviti, kao i da Srbima ne treba ništa tuđe, nego samo da drugi ostave Srbe na miru.

On je rekao da nije u toku sa sadašnjom situacijom, naglasivši da nikome na ovim prostorima nisu potrebne devedesete i da putem razgovora svako treba da traži svoj interes.Izvor:
Share.