in

Ko je bio Dik Marti

Foto: Tanjug

Dik Marti, koji je danas preminuo, srpskoj javnosti postao je poznat kao Specijalni izvjestilac Evropske unije o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Rođen je 7. januara 1945. godine u Sorengu, u rejonu Lugano, kanton Tićino, na jugu u Švajcarske.

Studije je i doktorirao pravo tokom školovanja na Univeritetu u Nojšatelu, i u Frajburgu.

Od 1972. do 1975, radio je u Institutu “Maks Plank” posvećen temam vezanim za spoljnu politiku i međunarodno krivično pravo.

Godine 1975. našao se na poziciji državnog tužica kantona Tićino.

Postao je u izvjesnom smislu znamenit borbom protiv organizovanog kriminala.

Upamćena je afera znana kao “Pica konekšn”. Posljedica je bila smjena na čelu Ministarstva pravde Švajcarske, pošto je suprug ministarke bio umiješan u pranje novca.

Izvjesno vrijeme tokom boravka na poziciji tužioca radio je zajedno sa Karlom del Ponte. Prema pojediniom navodima čak su dijelili kancelariju.

Na listi Liberala bio je od 1995. do 2011. poslanik u Gornjem domu predstavničkog tela Švajcarske (Saveta država) i takođe član Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Bio je i predsjednik Turističkog saveza Švajcarske, čak i čelnik asocijacije Izviđača i planinara Švajcarske.

Prethodno se bavio politikom i na nižem nivou, u kantonu Tićino, takođe kao Liberal (odnosno Liberal radikal).

U dijetinjstvu je inače bio gotovo slijep. Zahvaljujući uspešnim tretmanima tek uoči polaska u školu vid mu se uglavnom normalizovao.

Znamenit je po istragama na temu američkih tajnih zatvora u Evropi. Po njegovom izvještaju iz juna 2006. čak 14 evropskih država pomagalo je odgovarajućim službama SAD na tom polju.

Njegov Izvještaj o nehumanom tretmanu ljudi odnosno nelegalnoj trgovini organima na Kosovu, odnosno KiM, koji je usvojio Komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, doprinio je istrazi ratne uloge Hašima Tačija kao zapovjednika.

Po izvještaju Tači je kao komandant OVK od 1999. do 2000. godine naređivao zločine na Kosovu, kao i na prostoru Albanije. Prema navodima izvještaja, oko 500 Srba kidnapovanih na Kosovu prebačeno je u Albaniju, gdje su bili žrtve i trgovine organima.

Marti je 14. decembra 2010. objavio Izvještaj na temu Kosova, a Savet Evrope ga je podržao 25. januara 2011.

Posljednjih godina nalazio se pod policijskom zaštitom viskog nivoa, počev od decembra 2020. godine. Procenjeno je da mu je život ugrožen.

Kako je sam izjavio, postoji koincidencija između pretnji koje su mu upućene i podizanja optužnica protiv nekadašnjih lidera takozvane OVK.

Pojedini mediji su pritom navodili da mu preti opasnost od srpskih službi, kako bi, navodno, za to bili optuženi Albanci.

Bezbjednosno informativna agencija (BIA) najoštrije je demantovala takve tvrdnje opisavši ih kao “maliciozne”.

Istina je međutim, da je nakon hapšenja Tačija albanska štampa započela grubu kampanju protiv njega. Čak i u albanskom parlamentu bilo je oštrih izliva mržnje prema njemu.

Poraz Partizana u paklu “Arene” za kraj godine

Zemljotres pogodio područje Bosne i Hercegovine, osjetio se u brojnim gradovima