Kina je jedva dočekala tvrdnje Rusije da se u Ukrajini razvija biološko i hemijsko oružje američke proizvodnje, dan nakon što je Bijela kuća zamjerila Pekingu što ponavlja „teorije zavjere“ Moskve, a Pentagon je te optužbe opisao kao „lažne“.

Na dnevnom brifingu za medije u utorak, Džao Liđian, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova, pročitao je novinski izvještaj o ruskim trupama koje su navodno otkrile da su ukrajinske vlasti uništile dokaze o programu biološkog oružja u zemlji. Džaove primjedbe je potom preuzela ruska novinska agencija TASS, koja je ranije citirala portparola ruskog Ministarstva odbrane general-majora Igora Konašenkova kao izvor tvrdnje.

U četvrtak je od Žaoa dva puta zatraženo da dostavi dokaze o optužbi, za koju su Rusi rekli da je došla u obliku smrtonosnih patogena uključujući kugu, antraks, koleru i tularemiju. Kineski zvaničnik nije precizirao, ali je rekao da se Peking protivi istraživanju i razvoju biološkog i hemijskog oružja – kao i SAD.

Džao je pozvao Vašington da „pruži sveobuhvatna pojašnjenja” i dozvoli „multilateralne inspekcije” svojih vojnih istraživačkih objekata unutar i izvan američke teritorije. „SAD treba da se suoče sa zabrinutošću međunarodne zajednice“, rekao je on, prije nego što je zahtijevao da SAD unište svoje zalihe hemijskog oružja.

Postrojenja za biološka istraživanja postoje u Ukrajini kao i u većini zemalja, ali ne proizvode biološko oružje, rekao je Stejt department za Njuzvik u srijedu.

Ranije tokom dana, Džon Kirbi, portparol Ministarstva odbrane, nazvao je optužbe Rusije „smiješnim“.

Indikacija ozbiljnosti dvostrukog zaokreta između Moskve i Pekinga došla je u obliku poruke na Tviteru sekretara za štampu Bijele kuće Džen Psaki, koja je rekla da su SAD primijetile odjek „lažnih tvrdnji” Kine.

“Sjedinjene Države su u potpunosti u skladu sa svojim obavezama prema Konvenciji o hemijskom oružju i Konvenciji o biološkom oružju i nigdje ne razvijaju niti posjeduju takvo oružje“, rekla je ona, nazvavši teorije zavjere „besmislenim“.

„Sada kada je Rusija iznijela ove lažne tvrdnje, a Kina je naizgled podržala ovu propagandu, svi bi trebalo da pazimo da Rusija eventualno upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini, ili da napravi operaciju lažnih vijesti koristeći ih. To je jasno obrazac”, rekla je Psaki.

Dvije nedjelje nakon rata Vladimira Putina protiv Ukrajine, kineska podrška Moskvi je uglavnom došla u vidu podrške ruskog odbacivanja NATO-a i odbijanja da se pridruži globalnim sankcijama. Ali kineski državni list China Daili ponudio je nagovještaj zašto Peking rado prodaje dezinformacije Moskve o biološkom oružju – osveti.

U uvodniku od 10. marta, list je naveo da su SAD „u više navrata tvrdile“ da je COVID-19 nastao u laboratoriji u Vuhanu, u Kini, čak i nakon što je tim stručnjaka koje podržava SZO ocijenio da je to „izuzetno malo vjerovatno“.

Dok je Bijela kuća Bajden podržala napore SZO da sprovede drugu, detaljniju istragu, uključujući ispitivanje objekata u i oko Vuhana, riječi „laboratorijsko curenje“ nisu izgovorene u istom kontekstu. Tokom prethodne administracije, međutim, izgledalo je da je to preovlađujuća teorija — bivši predsjednik Donald Tramp i dalje vjeruje da je to istina.

„Sada je cipela na drugoj nozi“, objavio je China Daili. „Svijet zaslužuje pravo da zna“, kaže se.Izvor:
Share.