“Američka obavještajna služba CIA organizovala je ubistvo Gorana Žugića, savjetnika crnogorskog predsjednika za bezbjednost, a u organizaciji atentata učestvovao je i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Vukašin Maraš”, tvrdio je u junu 2000. godine Goran Matić, tadašnji savezni sekretar za informisanje, dodajući da je u sve bio umiješan i Gabrijel Eskobar.

“Ubistvo ima političku pozadinu i izvršeno je u režiji CIA koja je u potpunosti iza toga”, dodao je Matić, a novinarima je kao dokazni materijal tada pušten telefonski razgovor između Šona Bernsa, šefa američke kancelarije u Dubrovniku, i Gabrijela Eskobara, tadašnjeg diplomate u Podgorici, a sada izaslanika predsjednika SAD za Zapadni Balkan.

Taj razgovor je navodno nastao “neposredno poslije Žugićevog ubistva”.

Eskobar je navodno u ovom telefonskom razgovoru javio Bernsu da je “zadatak izvršen profesionalno”.

“Šef Eskobaru i Bernsu je Džems Svajgert, šef radne grupe za Balkan u Stejt departmentu čiji je šef, inače Medlin Olbrajt, tako da ova spirala zločina odlazi direktno do najvišeg vrha američke administracije”, naglasio je Matić.

Matić je tada rekao da CIA “uklanja svoje igrače kad procijeni da im je istekao rok trajanja, a to se desilo i u ovom slučaju”.

“Ovim terorističkim aktom CIA je željela da izvede atak s ciljem da to djelo pripiše Beogradu odnosno Srbiji, i time Marašu ukloni prepreku da kontroliše crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića”, tvrdio je Matić u to vrijeme.

Matić je tvrdio i da je ministar Maraš “centralna figura” u ovom ubistvu, a da je Marašev saradnik Beli Raspopović direktno uključen u ubistvo.

“CIA je procijenila da je neophodno da Marašu ukloni blokadu u kontroli Đukanovića, a to je bio Žugić”, objasnio je Matić.Izvor:
Share.