in

Jerusalem Post: Srbija i Vučić spriječili Treći svjetski rat!

Foto: screenshot/Wikipedia

Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić, za razliku od takozvanog Kosova i uprkos slici kojom je prikazana u mejnstrim medijima, ulaže maksimalne napore da spriječe Treći svetski rat.

Ovu tezu iznio je uticajni Jerusalim post u autorskoj kolumni koju potpisuje Boaz Toporovski.

Baveći se nedavnim tenzijama u južnoj srpskoj pokrajini, koju je isprovocirao takozvani premijer Kosova Aljbin Kurti, autor uglednog portala konstatuje da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić maksimalno angažovao u složenim naporima da održi mir i stabilnost na Balkanu.

„Zamislite sledeći scenario: Dječak je upucan i ranjen na Kosovu nakon što je nosio jelku. Dječak je kasnije preminuo od zadobijenih povreda u bolnici. Srbija mora da odgovori i odlučuje da pošalje vojne snage na granicu. Kao odgovor, NATO šalje trupe. Vojnik NATO-a poginuo od slučajnog metka ispaljenog tokom trvenja između vojski. NATO mora da reaguje, a onda Rusija interveniše. Dok su oči svijeta uprte u Ukrajinu i Kosovo, Kina napada Tajvan. Počinje Treći svjetski rat. Da li vam to zvuči izmišljeno?“, navodi autor u kolumni i konstatuje da je to upravo ono što se dešavalo prethodnih dana i nedjelja na KiM.

„Ovo uopšte nije izmišljen scenario. Prije samo nekoliko dana, na Badnje veče pravoslavne crkve, policajac na Kosovu je bez ikakvog razloga pucao u dvojicu Srba, od kojih je jedan imao 11 godina. U Srbiji raste pritisak javnosti da se zauzme oštar stav protiv beskrajnih kosovskih provokacija, koje su počele maltretiranjem sveštenstva, a sada dovode do direktnog nanošenja štete ljudskim životima. Siguran sam da Kosovo ima svoja objašnjenja, ali kako može da opravda kontinuirano maltretiranje srpske manjine?“, ističe autor Jerusalim posta.

Konstatujući da se politički lider „mjeri njegovom sposobnošću da vodi ljude u pravom smjeru“, novinar konstatuje da je Vučić upravo tako postupio jer je smatrao da je to ispravno za budućnost i Srbije i regiona.

„Da bismo spriječili nastavak međunarodnog haosa, potrebni su nam uravnoteženi i iskusni lideri koji znaju kako da se kreću između različitih interesa i izbjegavaju eskalaciju“, zaključio je on.

Ramić: Sevlid Hurtić nije kandidat Pokreta za državu već Zorana Tegeltije

Zaprimljena inicijativa za opoziv Ljubiše Petrovića