in

Izrael i Hamas postigli sporazum o privremenom prekidu vatre i razmjeni zarobljenika

Foto: Tanjug

Izrael i Hamas su postigli sporazum o privremenom prekidu vatre i oslobađanju talaca, nakon višesedmičnih pregovora i posredovanjem Katara. Sporazum podrazumijeva postepeno puštanje talaca u zamjenu za prekid bombardovanja i puštanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

U prvoj fazi dogovora, kako je ranije objavljeno, bit će oslobođeno 50 civilnih talaca koje drži Hamas i druge palestinske frakcije, dok će Izrael da prestane sa bombardovanjem Gaze na četiri dana.
Izrael će za svakog oslobođenog taoca, osloboditi troje Palestinaca vjerovatno žene i djece koje drže u takozvanom administrativnom pritvoru. Nakon toga dodatni dan primirje će biti moguć za svakih 10 oslobođenih talaca. U prvoj fazi će biti pušteno i 150 zatvorenika uglavnom žena i djece u izraelskim zatvorima.

Katar je saopćio da će prekid vatre nastupiti u naredna 24 sata.

Hamas je naveo da će tokom četverodnevne pauze zračni promet potpuno prestati u južnoj Gazi i stati šest sati dnevno, od 10:00 do 16:00 po lokalnom vremenu, u sjevernoj Gazi.

Ovo je i prvi diplomatski uspjeh i pauza nakon šest sedmica u kojem je ubijeno više od 11.000 Palestinaca, uključujući i više od 5.000 djece.

Dogovor predviđa i da će u Gazu svaki dan ući stotine kamiona humanitarne pomoći,

Kako izvještava izraelski Kanal 12, proces oslobađanja talaca uključivat će pet faza.

Prvo, Hamas će predati taoce Crvenom krstu nakon čega će oni biti prebačeni izraelskoj vojsci. Taoci će tada biti podvrgnuti medicinskoj kontroli, a zatim će biti odvedeni u jedan od pet izolovanih medicinskih centara širom Izraela kako bi se susreli s porodicama.

U četvrtoj fazi, medicinski i vojni organi će zajedno da li se neki od talaca mogu ispitati.

U završnoj fazi mehanizma, taoci će proći razgovor sa službenicima iz sektora sigurnosti.

Hamas je u napadu sedmog oktobra zarobio oko 240 ljudi, od čega dio čine i vojna lica koja nisu dio ovog dogovora. Do sada su bile oslobođene četiri osobe.

Prije rata, Izrael je držao oko 5.200 Palestinaca u pritvoru, a od 7. oktobra bilo je više od 2.900 novih hapšenja. Grupe za ljudska prava i promatračke skupine vjeruju da Izrael drži najmanje 95 žena, 37 novinara i 145 djece.

Znate li za državu između Hrvatske i Srbije koja ne postoji? 700.000 ljudi čeka državljanstvo

Nešković izgubio na sudu: Dužan da plati više od 16.000 KM i vrati radnika na posao