Stranka bivšeg slovačkog premijer Roberta Fica SMER SSD pobedila je na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Slovačkoj.

Ficova partija SMER SSD je na subotnjim izborima osvojila najveći broj glasova – 23,31 odsto na osnovu 99,2 odsto prebrojanih glasova, saopštio je Slovački zavod za statistiku. Sledi Progresivna Slovačka (PS) sa 16,98 odsto glasova i na trećem mestu HLAS (Glas), nekadašnjeg Ficovog partijskog kolege Petera Pelegrinija sa 14,98 odsto osvojenih glasova, a čija saradnja bi mogla da postane veoma značajna za formiranje buduće vlade.

Do sada najbrojnija partija u parlamentu Olano bivšeg premijera Igora Matoviča, tek je na četvrtom mestu sa 9,02 odsto glasova.
Slede KDH (6,91 odsto), SaS (6,18 odsto) i Slovačka nacionalna partija (SNS) sa 5,67 odsto, prenosi agencija TASR. Na izborima su učestvovale 24 liste, a ostale partije nisu prešle cenzus od pet odsto.

Izlaznost je bila 68,06 odsto, navodi slovački Zavod za statistiku.

Bivši Ficov kolega i lider HLAS-a Peter Pelegrini potvrdio je da ima otvorene opcije za buduće koalicije.

U predizbornoj kampanji dominiralo je pitanje vojne pomoći Ukrajini, čemu se Fico protivi.

Robert Fico je u predizbornoj kampanji izjavljivao da predaja oružja Kijevu donosi samo ubistva i pozivao na hitan početak mirovnih pregovora. Nekadašnji slovački premijer zalaže se i za ukidanje sankcija EU uvedenih Rusiji, koje, po njegovom mišljenju, dovode do pogoršanja ekonomske situacije u Slovačkoj.

„Ako Smer uđe u vladu, nećemo poslati nijedan metak u Ukrajinu“, rekao je nedavno Fico svojim pristalicama i ocenio da je sukob u Ukrajini počeo zapravo 2014. godine kada su, kako je naveo, „ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju rusko stanovništvo u Donbasu“.

Zvanični rezultati izbora trebalo bi da budu objavljeni danas popodne.Izvor:
Share.