Ukrajina je pokrenula krivičnu istragu nakon što je u kancelariji koju je trebalo da koristi vrhovni komandant oružanih snaga Valerij Zalužni pronađen prislušni uređaj, saopštili su zvaničnici.

Ukrajinska služba bezbjednosti saopštila je da je pokrenuta istraga po članu ukrajinskog krivičnog zakona o “nezakonitom sticanju, prodaji ili upotrebi specijalnih tehničkih sredstava za dobijanje informacija”.

Generalštab je danas saopštio da su “prislušni uređaji” postavljeni u kancelarijama namijenjenim za rad vrhovnog komandanta i zaposlenih u njegovoj kancelariji.

Zalužni je rekao da je ranije koristio kancelariju, ali ne nedavno, i da je trebalo da tamo ponovo radi od danas.

“Ja ovo vidim kao rat. Sve se može dogoditi. Istraga će dokazati šta je to bilo”, rekao je Zalužni, prenosi Srna.

On je negirao da su zaposleni u Generalštabu mogli biti uključeni u ovaj incident, ističući da ne vjeruje da se u kancelariji razgovaralo o državnim tajnama.

Služba bezbjednosti je saopštila da je uređaj – koji su lokalni mediji prvobitno okarakterisali kao grešku – prema preliminarnim informacijama smatran “u nefunkcionalnom stanju”, i da nisu pronađena sredstva za skladištenje informacija ili daljinski prenos audio snimaka.

“Naglašavamo da uređaj nije pronađen direktno u kancelariji Valerija Zalužnog, već u jednoj od prostorija koje bi on u budućnosti mogao da koristi za rad”, navodi se u saopštenju službe bezbjednosti.

Zalužni se pominje među mogućim “metama rekonstrukcije” među najvišim vojnim zvaničnicima nakon zahlađenja u odnosima sa predsjednikom Vladimirom Zelenskim, koji se ne slaže sa njegovim stavom o vođenju 21-mjesečnog rata protiv Rusije.

U eseju objavljenom prošlog mjeseca u list “Ekonomist”, Zalužni je napisao da rat ulazi u fazu iscrpljivanja koja bi mogla da koristi Moskvi i omogući joj da obnovi svoju vojnu moć.Izvor:
Share.