in

Iran pristaje poslati dodatnu vojnu pomoć Rusiji

Iran je obećao Rusiji isporučiti projektile zemlja-zemlja, uz još bespilotnih letjelica, rekla su Rojtersu dva visoka iranska dužnosnika i dvojica iranskih diplomata, što je potez koji će vjerovatno razbjesniti Sjedinjene Države i druge zapadne sile.

Posao je dogovoren 6. oktobra kada su prvi potpredsjednik Irana Mohamad Mokber, dva visoka dužnosnika moćne iranske Revolucionarne garde i član Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti posjetili Moskvu radi razgovora s Rusijom o isporuci oružja.

Rojters je citirao iranskog dužnosnika o putovanju u oktobru koji je rekao: “Rusi su tražili više bespilotnih letjelica i onih iranskih balističkih projektila s poboljšanom preciznošću, posebno familiju projektila Fateh i Zolfagar.”

Iran je u utorak ponovio svoje poricanje prodaje bespilotnih letjelica Rusiji i pozvao na pregovore s Ukrajinom kako bi se “razriješile” optužbe.

Ali Teheran istovremeno tvrdi da ima puno pravo prodavati oružje u inostranstvu budući da su ograničenja prodaje oružja sadržana u iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. istekla 2020. godine.

Amerika, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo kažu da bi prodaja projektila bila u suprotnosti s nuklearnim sporazumom.

Fon der Lejen: Ruski napadi dronovima su djela terora

Pao dogovor Erdoana i Putina: Evropa može uzimati ruski gas preko Turske