in

HE Kahovka više ne može da se obnovi, akumulacija će nestati za četiri dana

Ukrajinska kompanija Ukrhidroenergo saopštila je danas da Kahovska hidroelektrana, koja je oštećena u granatiranju za koje uzajamno optužuju Rusija i Ukrajina, ne može biti obnovljena jer je oprema potpuno uništena.

Ukrhidroenergo navodi da je prostorija u kojoj se nalazi mašinsko odjeljenje potpuno uništena, prenosi Unian.

Dodaje se da će akumulacija Kahovka nestati u naredna četiri dana i da vodostaj već ubrzano opada.

Stanovništvo iz oko 300 kuća u Novoj Kahovki, na jugu Ukrajine, evakuiše se nakon rušenja brane, prenosi TASS.

Evakuacija stanovništva u okrugu Nove Kahovke, koji se nalazi na obali reke Dnjepar, počela je nakon što je srušena brana hidroelektrane Kahovka.

“Sada izmještamo stanovnike koji su direktno na obali. Grad je još uvijek pod granatiranjem. Mislim da će stanovnici iz oko 300 kuća biti evakuisani i već se sada evakuišu, kako bi izbjegli žrtve ,” rekao je za TV Rusija-24 načelnik proruske opštinske uprave Vladimir Leontjev.

On je naveo da je šteta na hidroelektrani u Kahovki izazvana granatiranjem Kijeva i da je to nanijelo ozbiljnu štetu životnoj sredini, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, nivo vode u rijeci Dnjepar u Novoj Kahovki porastao je više od 10 metara zbog kolapsa HE Kahovka i mogao bi da dostigne do 12 metara prije nego što počne da opada.

“Voda je porasla, nastavlja da raste. U roku od 72 sata, prema prognozama, ona će krenuti da opada. Grad je poplavljen, Dnjeprovska avenija je već pod vodom. To znači da je voda porasla za više od 10 metara”, rekao je Leontjev.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zakazao je hitan sastanak zbog eksplozije brane Nova Kahovka na jugu Ukrajine, objavio je na Tviteru sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Oleksij Danilov, prenosi Rojters.


Policija objavila detalje stravične nesreće u Brčkom

Ubistvo iz osvete uznemirilo građane, osumnjičeni miran i povučen mladić