in

Haos od ranog jutra: Veliki sukobi u Jerusalimu, bezbednosne snage upozoravaju

Policija je danas odlučila da zabrani Jevrejima da uđu u područje Hramske gore u Jerusalimu, a bila je spremna i da razmatra da li da dozvoli planiranu paradu izraelskih nacionalista, usled upozorenja bezbednosnih snaga da bi “marš zastava” mogao da dovede do dalje eskalacije nasilja, preneo je “Tajms of Izrael”, dodajući da su počeli neredi.

Veliki sukobi su počeli jutros na Hramskoj gori, kada je policija upala u to područje nakon što se na hiljade Palestinaca okupilo tamo tokom noći, a za to vreme su skupljali kamenje i razno ručno izrađeno oružje, javlja list.

Policija je napadnuta i odmah je odgovorila šok bombama, a na desetine demonstranata su bacali kamenje sa Hramske gore na put južno od kompleksa, čime su blokirali put, ali niko nije povređen, niti je naneta materijalna šteta.
U nedelju uveče je, treći dan zaredom, došlo do žestokih okršaja između palestinskih demonstranata i izraelske policije, a najmanje 25 osoba je povređeno i 23 uhapšeno.

Hramska gora je sveto mesto i za Izraelce i za Palestince.

Na ovom mestu se nalazi džamija Al-Aksa, treće najsvetije mesto u islamu, a Jevreji ga poštuju kao svoje najsvetije mesto, gde su stajala oba biblijska hrama, dodaje “Tajms of Izrael”.

“Nakon bezbednosne procene koju smo nedavno doneli, policijski načelnik Kobi Šabtai je odlučio da u ovom trenutku ne dozvoli posete Hramskoj gori”, navela je policija u današnjoj izjavi i zabrana se odnosila na ulazak Jevreja.

Peter Handke dobio spomenik i „Veliku nagradu Ivo Andrić“

Počeli pregovori o povećanju radničkih plata