in

FSB Spriječio sabotažu, uhapšen ukrajinski agent

U toku je 420. ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. PVO sistem „patriot” s raketama stigao u Ukrajinu. Osvojene još tri četvrti u Artjomovsku. Ukrajinski dron oštetio zgradu vojnog komesarijata u Brjanskoj oblasti Rusije.

Spriječena sabotaža, uhapšen ukrajinski agent

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je danas da su njeni službenici spriječili sabotažu u objektu energetskog sistema u gradu Kerču na Krimu, te da je uhapšen ukrajinski agent sa bombom domaće izrade.

“Federalna služba bezbjednosti Rusije u Kerču spriječila je pripremu sabotaže na objektu energetskog sistema. Kao rezultat preduzetih mjera, uhapšen je državljanin Rusije i Ukrajine /52/, koji je učestvovao u pripremi ovog krivičnog djela”, navodi se u saopštenju FSB-a.

U stanu osumnjičenog zaplijenjena je improvizovana eksplozivna naprava i sredstvo komunikacije sa prepiskom sa predstavnikom ukrajinskih specijalnih službi koji je koordinirao njegove kriminalne aktivnosti, navodi se u saopštenju

Zapad ne može brzo da nadomesti Kijevu nedostatak PVO municije

Zapad neće uspjeti lako i brzo da nadomesti Kijevu nedostatak municije za sisteme protivvazduhoplovne odbrane ruskog modela, izjavio je britanski general Ričard Berons, koji predvodio komandu združenih snaga od 2013. do 2016. godine.

„Ako se ispostavi da je tačno da PVO Ukrajine, koja se u velikoj mjeri oslanja na tehniku i municiju ruskog modela, ima problem s nedostatkom municije, Zapad neće moći lako i brzo da zameni taj tip materijala”, izjavio je Berons u intervjuu za „Fajnenšel tajms”.

Američki list „Volstrit džurnal” je ranije prenio, pozivajući se na povjerljive dokumente Pentagona koji su „procurili”, da bi zbog nedostatka municije za PVO oko 40 ključnih objekata u Ukrajini moglo da ostane bez zaštite.

Pozicije ruskih snaga u pravcu Avdejevke se poboljšavaju

Pozicije ruskih odreda poboljšane su u pravcu Avdejevke, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Avdejevka je dobro utvrđeno naselje u DNR pod kontrolom Kijeva. S njene teritorije ukrajinska vojska granatira četvrti Donjecka.

Avdejevka je jedno od glavnih ukrajinskih uporišta u donjeckom pravcu.

Kijev pojačava snage PVO u donjeckom pravcu

Kijev pojačava snage protivvazduhoplovne odbrane na području naselja Slavjansk, Kramatorsk i Druškovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, koja su pod njegovom kontrolom, rekao je za Sputnjik potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„U naseljima Slavjansk, Kramatorsk i Druškovka primjećeno je povećanje osmatračkih punktova PVO, kao i tehnike i raketnog naoružanja”, rekao je Maročko.

On je precizirao da se koristi uglavnom sovjetska tehnika, ali da ima i zapadnih uređaja. Maročko je dodao da taktičko-tehničke karakteristike tog naoružanja ipak ne omogućavaju Kijevu da u punom obimu zaštiti vazdušni prostor.

U kupjanskom pravcu likvidirane dve ukrajinske diverzantske grupe

U pravcu Kupjanska ruska vojska je tokom proteklog dana otkrila i eliminisala dve grupe ukrajinskih diverzanata, a uništena je i haubica 2S3 „akacija”, saopštio je oficir grupacije „Zapad” Dmitrij Šepeljavcev za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, ruska artiljerija je sprečila tri pokušaja rotacije odreda ukrajinskih snaga na prvoj liniji fronta u oblasti naselja Oljšana, Timkovka i Tabajevka.

Ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana je prilikom pokušaja da odbije ruske napade na vojne objekte svojim raketama S-300 pogodila civilnu infrastrukturu Snigirevskog rejona.

Porušena je škola u selu Vasiljevka, ali Kijev sada pokušava da prenese krivicu za to na Oružane snage Rusije, izjavio je šef ruske administracije Snigirevskog rejona Hersonske oblasti Jurij Barbašov.

Ukrajinska vojska intezivno granatira Novu Kahovku

Ukrajinska vojska je rano jutros počela intezivno da granatira Novu Kahovku u Hersonskoj oblasti, vlasti grada su pozvale stanovnike da ostanu u skloništima. Osim toga, pojačana su i granatiranja naselja i sela u Zaporoškoj oblasti.

Jedan čovek je poginuo, a dvoje ljudi je ranjeno u minobacačkom napadu na Novu Kahovku, saopštile su lokalne vlasti.

Ljekari i vatrogasci ne mogu da reaguju jer su granatirane i vatrogasna stanica i ambulanta Prve pomoći.

Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov je Sputnjiku izjavio da su Oružane snage Ukrajine aktivirale granatiranje naselja koja se nalaze u zoni fronta u Zaporoškoj oblasti i dodao da ukrajinska vojska nastavlja da grupiše vojsku i oklopnu tehniku duž granica Zaporoške oblasti.

Za dva dana Srpska open posjetilo 10.000 ljudi, od jutros gužve na blagajni

Alkohol i duvan imuni na virus inflacije