Odluka kojom se produžava okvir za uvođenje restriktivnih mjera, s obzirom na situaciju u BiH, do 31. marta 2024. godine, koju je juče usvojii Evropski parlament bila je uslovljena jednom veoma važnom izmjenom koju je zahtijevala Mađarska.

Radi se o tome da je, kao uslov da se usvoji Odluka o produžavanju okvira za uvođenje sankcija, Mađarska zahtijevala da se promijeni način glasanja za samo uvođenje sankcija.

Naime, umjesto dosadašnje ponderisane većine da bi se uvele sankcije, od sada će za takvu odluku biti potrebna apsolutna većina.

Ovo, u kontekstu sankcija za lidera SNSD Milorada Dodika znači da, zbog poznatih stavova Mađarske i Hrvatske o ovom pitanju, do njih, barem na nivou čitave EU očigledno neće doći.

Analitičar iz Brisela Tobi Vogel koji je na svom Tviter profilu napisao da su države članice EU popustile pred Viktorom Orbanom i promijenile uslov glasanja za sankcionisanje Dodika.

– Od ponderisane većine (QMV) do jednoglasnosti, što znači da se to nikada neće dogoditi. I onda se EU pita zašto niko ozbiljno ne shvata njenu politiku prema Balkanu – napisao je Vogel.Izvor:
Share.