in

Etiopljani u redovima čekali da se prijave za pridruživanje ruskoj vojci u Ukrajini

Ispred ambasade Rusije u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi formirali formirali su se redovi ljudi nakon što se na društvenim mrežama pojavila informacija da Rusija angažuje vojnike iz ove države.

U utorak su novinari Reutersa vidjeli nekoliko stotina muškaraca koji su se prijavljivali kod etiopskih stražara ispred ambasade. Stražari su zabilježili njihova imena i tražili dokaze o služenju vojnog roka.

Za sada nema dokaza da su Etiopljani već poslani u Ukrajinu, niti je jasno hoće li biti poslani.

Muškarac koji je izašao iz ambasade i preko prevoditelja se na ruskom obratio dobrovoljcima, rekao je da Rusija za sada ima dovoljno snaga, ali da će ih kontaktirati kada zatrebaju pomoć.

Ruska ambasada nije odgovorila na pitanja Reutersa o identitetu tog čovjeka niti o tome je li Rusija slala etiopske dobrovoljce u Ukrajinu. Kasnije je u utorak objavila saopštenje u kojem se navodi da ne regrutruje borce, te da su Etiopljani koji su se pojavili vani dobronamjernici koji izražavaju “solidarnost i podršku Ruskoj Federaciji”.

Etiopija je pozvala sve strane u ratu na suzdržanost i nije glasala o rezoluciji Opšte skupštine UN-a kojom se osuđuje invazija Ukrajine. No mnogi su u Etiopiji izrazili solidarnost s Rusijom, koja ima bliske odnose s nacijom s Roga Afrike još od sovjetske ere.

Prekinut štrajk UIO BiH

Dodik otvorio Twitter nalog, pogledajte koga je prvog zapratio