in

Eskobar: Sporazumi između Beograda i Prištine su zakonska obaveza za obe strane

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su sporazumi koje su postigli Beograd i Priština zakonska obaveza za obe strane i da to da li su ih potpisali ili ne, ne utiče na obavezu da ih sprovedu.

On je u izjavi za Glas Amerike rekao da je na posljednjem sastanku sa evropskim liderima u Briselu premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao da je spreman da prihvati i potpiše nacrt statuta za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jasno stavio do znanja da neće prihvatiti ništa što “implicira de fakto priznanje tzv. Kosova”.

Na pitanje šta dalje očekuje, uzimajući u obzir ovakve stavove dvojice lidera, Eskobar je ocijenio da izjave “ne održavaju realnost”, pošto su sporazumi pravno obavezujući i da su tu činjenicu prihvatili i Vučić i Kurti, i dodao da su se obojica obavezala pred EU i SAD.

Istakao je da obe strane imaju “konkretne obaveze” koje treba da preuzmu na putu normalizacije, a kako je precizirao, to su uspostavljanje ZSO i priznavanje carinskih dokumenata tzv. Kosova, registarskih tablica, ličnih karata i slično, piše Tanjug.

Macron poziva na primirje u Gazi: Borba protiv terorizma ne opravdava žrtvovanje civila

Djevojka se prevrnula i ostala zaglavljena u autu, pomogli joj fudbaleri Zvijezde