in

Erdogan po povratku iz Sočija: Nema nikakvih izgleda za mir u Ukrajini

Foto: tccb.gov.tr

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nema na vidiku nikakvih izgleda za postizanje mira u Ukrajini.

„Stav Turske po pitanju aktuelnog rata u Ukrajini je nedvosmislen. Od prvog dana smo se zalagali za mir, dijalog i diplomatiju. Ulagali smo velike napore da bi se sprečilo dalje krvoproliće. Nismo pogoršavali problem niti dolivali ulje na vatru.

Pokušavali smo da postignemo da se strane sastanu. Nažalost, rat koji traje godinu i po i dalje je u toku. Nema na vidiku nikakvih izgleda za postizanje mira“, kazao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Sočija, gde se sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Takođe je dodao da će Turska nastaviti da pokušava da doprinese procesu razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

„Nastavićemo da igramo ulogu posrednika u pitanjima kao što su razmena zarobljenika i situacija sa Zaporoškom nuklearnom elektranom. Nadamo se da će taj rat, koji šteti i našim susedima i celom našem regionu, što pre završiti postizanjem pravednog i trajnog mira na osnovu međunarodnog prava“, rekao je turski predsednik.

On je poručio da „u ratu nema pobednika, a u miru nema poraženih“.

Prehrambeni sporazum

„Obnavljanje crnomorske inicijative za izvoz žita je prioritetni zadatak za ceo svet. Mi smo po tom pitanju u tesnom kontaktu sa UN. Kao što znate, ovog meseca će biti održana Generalna skupština UN.

Imaćemo sastanke sa gospodinom Guterešom tokom kojih ćemo razgovarati i o tim pitanjima. Cenimo i podržavamo napore Gutereša“, kazao je Erdogan.

On je dodao da su UN predložile posrednički mehanizam za plaćanje ruske hrane, te da rade na pitanju osiguranja ruskih brodova.
Erdogan je istakao da Zapad zahvaljuje Turskoj za posredovanje po pitanju prehrambenog sporazuma, ali da ima drugačiji stav po pitanju SVIFT-a i osiguranja ruskih brodova.

Podsećamo, predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se u Sočiju 4. septembra.

Prošla kroz znak stop pa zaglavila na šinama, voz udario u auto (VIDEO)

Galeb uneredio Plenkovića (VIDEO)