in

Elon Musk kritikovao ukrajinsku kontraofanzivu: Toliko mnogo smrti za toliko malo

Foto: Screenshot

Multimilijarder Elon Musk komentarisao je ukrajinsku kontraofanzivu kojom se pokušavaju osloboditi dijelovi Ukrajine koji su pod ruskom kontrolom.

To je učinio nedugo nakon što su ga Ukrajinci optužili da je onemogućio njihov napad na Crnomorsku flotu Rusije. Sada je u komentaru kritikovao ukrajinsku kontraofanzivu.

“Toliko mnogo smrti za toliko malo”, napisao je na društvenoj mreži X (bivšem Twitteru).

Muskov komentar je uslijedio kao odgovor na konstataciju biznismena Davida Sacksa na ovu temu. Sacks je još 19. juna ocijenio da se kontraofanzivom ne uspijeva ostvariti niti jedan od prvobitnih ciljeva – poništavanje ruskog teritorijalnog osvajanja i pokretanje mirovnih pregovora. Sacks je poslije objavio još nekoliko komentara na ovu temu.

Musk je i ranije komentarisao rat u Ukrajini. U oktobru prošle godine je predložio mirovni plan, prema kojem bi Ukrajina priznala rusku aneksiju poluotoka Krim te bi ostala vojno neutralna, tj. ne bi bila članica NATO-a.

Ovaj prijedlog je kod Ukrajinaca izazvao nezadovoljstvo. Savjetnik ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko je izjavio da Muskov proruski stav odaje dojam kao da su mu Rusi hakovali nalog na društvenim mrežama.

Ukrajinci također tvrde da je Musk sabotirao napad na rusku mornaricu, tako što je odbio da im omogući pristup satelitima Starlink koji su upravo u Muskovom vlasništvu. Ukrajinska kontraofanziva je počela u junu ove godine, prenosi Business Insider.


XIII Naučni skup “Nauka i nastava danas” u Bijeljini i jubilej 30 godina Pedagoškog fakulteta

Udovica iz Beograda tražila penziju od supruga pa saznala da je ljubavnica već prima