in

Džon Bolton priznao da je učestvovao u pripremi državnih udara

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton priznao je da je učestvovao u pripremi državnih udara u inostranstvu.

Tokom intervjua na televiziji „Si-En-En“, novinar Džejk Taper je komentarisao juriš na Kapitol pristalica bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u januaru 2021. godine. On je izneo mišljenje da „ne treba imati briljantan um“ da bi se pripremio državni udar. Međutim, Bolton se nije složio s tom konstatacijom.

„Kao neko ko je pomagao u planiranju državnih udara – ne ovde, nego u drugim mestima – ne slažem se. To zahteva mnogo posla“, rekao je Bolton, bivši savetnik Donalda Trampa.

Pritom je dodao da događaji na području Kapitola nisu primer takve pripreme, te da Tramp nije pokušavao da izvede državni udar.

Po rečima Boltona, „Tramp je skakao sa jedne ideje na drugu“, što je na kraju dovelo do upada demonstranata u zgradu Kapitola.

Reakcija Moskve

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Boltonove izjave zahtevaju reakciju i dalju analizu, „jer je važno da se zna u kojim su to delovima sveta SAD planirale državni udar“.

„Ne sećam se da je neko ko je bio na tako visokom položaju i ko je bio direktno odgovoran za međunarodnu politiku SAD javno pričao da se bavio planiranjem državnih udara u drugim zemljama. Dakle, ne podržavanjem ‘demokratskih snaga’, kako su oni ranije govorili, ne pomaganjem razvoju demokratije, pluralizma i tako dalje. Nego tako da čovek, koji je mnogo godina i za vreme različitih predsednika imao vlast, sa uživanjem i apsolutno drsko kaže da se bavio planiranjem državnih udara u inostranstvu – ja se ne sećam“, izjavila je Zaharova za radio Sputnjik.

Dodik sam sebi uveo sankcije: Da se Nijemci ne bi zamarali

Dodik i Pašalić danas sa poljoprivrednim proizvođačima u Bijeljini