in

Državni udar u Sudanu, vojska uhapsila premijera i većinu ministara

Većina čanova sudanske vlade i velik broj čelnika provladinih stranaka uhapšena su danas u državnom udaru u glavnom gradu Kartumu, izjavila su tri politička izvora.

Sudanske vojne i paravojne snage raspoređene su po ulicama Kartuma gdje je kretanje civila ograničeno, a građani na protestima uz državne zastave pale gume u različitim dijelovima grada, javio je Reutersov svjedok.

Aerodrom Kartum je zatvorena, a međunarodni letovi obustavljeni, navodi TV kanal al-Arabija sa sjedištem u Dubaiju.

Od vojske zasad nije bilo komentara. Sudanska državna TV emitira normalno.


Premijer u kućnom pritvoru

Pozivajući se na anonimne izvore, Al Hadat s sjedištem u Dubaiju objavio je da je premijer Abdala Hamdok u kućnom pritvoru, te da su vojne snage uhapsile četvoricu vladinih ministara, jednog civilnog člana vladajućeg Suverenog vijeća, te nekoliko državnih guvernera i stranačkih čelnika.

Sudanska vlada premijera Hamdoka uspostavljena je nakon što je dugogodišnji bivši autoritarni predsjednik Omar al-Bašir zbačen s vlasti 2019. godine nakon vvelikih protesta.Vlada je promijenila politički smjer te afričke države osiguravši oprost nekoliko destina milijardi dolara duga, obnovivši odnose sa SAD-om koji je Sudan maknuo s liste sponzora terorizma, te uspostavivši diplomatske odnose s Izraelom.

Ovo je mlada oružarka osumnjičena da je izazvala tragediju na snimanju filma

Diplomatska ofanziva: Šmit želi da se obrati u parlamentu, stižu Ajhorst i Palmer