in

Dron koji se srušio u Zagrebu nosio i eksploziv!?

Danas poslepodne iz olupine bespilotne letelice koja se srušila na Jarunu u Zagrebu pronađena je crna kutija.

Delimično je oštećena, ali bi trebalo da da podatke o letu i radu raketnog motora, rekao je za HRT brigadir Vlado Kovačević, načelnik Odeljenja Vojne policije GS OSRH.

„Pristupili smo uviđajnim radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo radili operaciju oka. Imali smo ometače – električni kabl neposredno u blizini, veliko stablo čiji su koreni bili duboko u zemlji paralelno uz letelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još u trupu letelice. Najbitnije je da smo izvukli i došli do sigurnosne kutije, tzv. crne kutije a deo podataka će se saznati iz nje na osnovu veštačenja“, rekao je Kovačević.

On je ukazao i na to da se sumnja da je u letelici bio i eksploziv.

„Možemo pretpostaviti da je letelica nosila eksplozivnu napravu, jedan deo fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek videti“, rekao je Kovačević i pojasnio da kada je letelica špijunske ili obaveštajne namene, eksploziv se ne koristi pa se pretpostavlja da je imala drugu namenu.

„Georadar je danas napravio snimak i kroz snimak ćemo dobiti konačne podatke“, dodao je.

S čitanjem kutije baviće se, kaže, vojni stručnjaci iz vazduhoplovstva, uključiće se i stručnjaci s Fakulteta mašinstva, naučnici, a nije isključena saradnja i s partnerskim zemljama koji imaju iskustvo u tome.

Stoltenberg: Sarađivaćemo sa hrvatskim vlastima

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg saopštio je danas da će sarađivati sa hrvatskim vlastima na utvrđivanju činjenica o padu drona u Zagrebu.

„Razgovarao sam s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o jučerašnjem incidentu s dronom u Zagrebu“, napisao je Stoltenberg na Tviteru.

„’Složili smo se da ostanemo u bliskoj komunikaciji i da zajednički radimo na utvrđivanju činjenica“, poručio je Stoltenberg.

Plenković je ranije zatražio od Stoltenberga da NATO sprovede istragu o letu i padu drona na teritoriju Hrvatske.

Veruje se da je dron stigao iz Ukrajine preko Rumunije i Mađarske, prenosi Blic.

MUP Srpske odbacuje navode o naoružavanju građana

Divljao automobilom i umalo pregazio policajca