in

Djevojčica u Gvajani izazvala požar u kojem je poginulo 19 osoba jer joj je oduzet mobitel

Gvajanski dužnosnici su saopćili da je smrtonosni požar u kojem je poginulo 19, uglavnom učenica, najvjeorvantije izazvala jedna od učenica koja je bila ljuta jer joj je oduzet mobitel.

Devetnaest osoba, većinom učenika, poginulo je u požaru u toj južnoameričkoj državi u ranim jutarnjim satima ponedjeljka. Zgrada je navodno bila zaključana i imala je prekrivene prozore koji su zarobili žrtve.

Osumnjičena tinejdžerka trenutno je u bolnici s opekotinama, a navodno je i priznala podmetanje požara. Vlasti se sada savjetuju hoće li je optužiti, prema izvoru iz vlade koji je razgovarao s novinskom agencijom AFP.

Vatra je nastala u kupaonici i na kraju je zahvatila cijelu zgradu koja je bila djelomično drvena i u kojoj je u tom trenutku bilo smješteno 57 učenika.

Djevojka je optužena da je prijetila napadom nakon što je disciplinski kažnjena zbog veze sa starijim muškarcem, prenosi CNN.

Ispostavilo se da upraviteljica doma, koja je izgubila petogodišnjeg sina u požaru, nije mogla locirati ključeve za otključavanje vrata u stanju panike.

Osim poginulih žrtava – od kojih su većina bile djevojke iz autohtonih zajednica još nekoliko ljudi je povrijeđeno. Prevezeni su u bolnicu, neki od njih u glavni gradu Georgetownu, a neki su i dalje u teškom stanju.

Lokalni mediji izvijestili su da je požar bio toliko jak da je bilo potrebno DNK testiranje kako bi se identificirale pojedine žrtve, prenosi CNN.

Klub Hell u Bijeljini otvara vrata uz spektakularno gostovanje Slobodana Vasića

BiH izvoz vrtoglavo pada, prognoze zabrinjavajuće