in

Diplomatski skandal i novo zatezanje odnosa: Kina odbila dozvoliti službenu posjetu Blinkenu

Photo: Instagram / @secblinken

Kina je odbila dozvoliti posjetu američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu, uz obrazloženje da zvanični Peking nije spreman ponovo organizirati dolazak Blinkena nakon što je šef američke diplomatije u februaru naglo otkazao posjetu Kini.

Blinken je ranije ove sedmice izjavio da će posjeta Kini biti upriličena “kada se za to budu stekli uvjeti” i dodao da cilj nije ni obuzdavanje Kine, ni uključivanje u novi hladni rat.

Kako piše Financial Times (FT), kineski zvaničnici zabrinuti su da bi administracija američkog predsjednika Joea Bidena mogla objaviti izvještaj Federalnog istražnog biroa (FBI) o oborenom kineskom balonu, s fizičkim dokazima, i da bi nalazi mogli biti objavljeni tokom Blinkenove posjete Kini.

FBI i Vijeće za nacionalnu sigurnost odbili su saopćiti da li će rezultati istrage biti objavljeni.

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang pokrenuo je to pitanje pred Amerikancima koji su prošlog mjeseca prisustvovali Kineskom razvojnom forumu u Pekingu, potvrdile su tri osobe upoznate s događajem.

Qin je opisao istragu FBI-ja kao još jedan problem koji otežava stabilizaciju američko-kineskih odnosa.

To pitanje izazvalo je podjele unutar Bidenove administracije, pri čemu se neki zvaničnici zalažu da bude skinuta oznaka tajnosti sa dokaza i omogućeno njihovo javno objavljivanje, kako bi se dokazalo da je balon vršio izviđanje, navodi FT.

Američki Kongres će vjerovatno zatražiti da budu objavljeni rezultati istrage koju je proveo FBI.

Međutim, druga struja u američkoj administraciji tvrdi da bi objavljivanje informacija poremetilo napore da se ponovo pokrene preko potreban angažman na visokom nivou između Washingtona i Pekinga, u trenutku kada su odnosi dvije zemlje na najnižem nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1979. godine.

PU Bijeljina: Vozač preminuo u bolnici nakon udesa

Vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine nisu priznate u 12 evropskih zemalja