in

Demonstranti se automobilom zabili u dom gradonačelnika, povrijeđeni žena i dijete

Neredi u Francuskoj, koji su izbili nakon policijskog ubistva tinejdžera, bili su u noći na nedjelju manjeg intenziteta u odnosu na prethodne tri noći, objavilo je danas francusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Desetine hiljada policajaca bili su raspoređeni na ulicama nakon sahrane tinejdžera sjevernoafričkog porijekla kojeg je tokom saobraćajne kontrole ubio policajac u zapadnom pariškom predgrađu Nantereu, što je izazvalo nerede.

Makron odgodio posjetu Njemačkoj
Nahel M. (17), alžirsko-marokanskog porijekla, sahranjen je juče.

Francuski predsjednik Emanuel Makron odgodio je posjetu Njemačkoj koji je trebao početi danas zbog te krize, najveće u svom mandatu od protestnog pokreta žutih prsluka koji je paralizovao veliki dio zemlje krajem 2018. godine.

Ured francuskog predsjedništva saopštio je da će Makron večeras razmotriti sa ministrima stanje u zemlji.

Nahelovo ubistvo dolilo je ulje na vatru dugogodišnjem nezadovoljstvu građana zbog policijskog nasilja i sistemskog rasizma u agencijama za provođenje zakona i siromašnim i rasno miješanim gradskim predgrađima.

“Niko ne tvrdi da smo pobijedili”
Sinoć je uhapšeno 719 ljudi, manje nego noć prije kada ih je bilo uhapšeno 1.311 te 875 u četvrtak.

Pariska policija rekla je da je prerano da bi se moglo reći da su neredi ugušeni.

– Očito je bilo manje štete, ali ostaćemo mobilizovani u danima koji dolaze. Jako smo fokusirani, niko ne tvrdi da smo pobijedili – rekao je načelnik policije Laurent Nunez.

U Parizu je policija tokom noći pojačala sigurnost na poznatoj gradskoj aveniji Čemps Elisis nakon poziva na društvenim mrežama da se demonstranti tamo okupe.

Ulica, obično puna turista, bila je ispunjena snagama sigurnosti koje su vršile provjere na licu mjesta. Pročelja trgovina bila su obložena daskama kako bi se spriječila moguća šteta.

Najveći problem u Marseju

Najveći problemi bili su u Marseju gdje je policija koristila suzavac i borila se sa demonstrantima u centru grada do kasno u noć.

Pariska policija rekla je da su povrijeđena petorica policajaca i da je oštećeno šest zgrada. U gradu je uhapšeno oko 315 ljudi.

U široj pariskoj regiji demonstranti su se automobilom zaletjeli u dom konzervativnog gradonačelnika mjesta L’Hej-les-Roses, a njegova supruga i jedno dijete povrijeđeni su u bijegu. Otvorena je istraga zbog pokušaja ubistva.

Premijerka Elizabet Born posjetila je u nedjelju to područje kako bi pozvala na okončanje “neprihvatljivog” nasilja.

Neredi su bili i u Nici i Strazburu, prenosi Avaz.

Mla­de­n Ris­tić op­tužen za stra­da­nje po­ro­di­ce De­vić

Tinejdžeri iz BiH i Srbije uhapšeni na protestima u Francuskoj