in

Britanski “Čelindžeri” zaglavljeni u ukrajinskom blatu (VIDEO)

​Ukrajinska vojska odlučila je da novinarima britanskog “The Sun” demonstrira borbenu efikasnost i mobilnost tenka Čelindžer 2 proizvedenog u Velikoj Britaniji.

Međutim, to nije bila spektakularna demonstracija.

Tenk, neprilagođen istočnoevropskom pejzažu i prirodi, zaglavio se u blatu (čuvenoj ruskoj/ukrajinskoj rasputici) i nije mogao da izađe bez pomoći druge vojne opreme.

Zanimljivo je da ukrajinske oružane snage praktično ne koriste tenkove Čelindžer 2 direktno na liniji kontakta upravo zbog problema sa mobilnošću. Najčešće se koriste za gađanje na udaljenosti do 4.5 km. Zbog svoje značajne mase (od oko 71 tonu), tenk se ne koristi na otvorenom i grubom terenu.

Pored toga, od 14 tenkova prebačenih u Kijev, samo polovina je u službi ukrajinskih jedinica. Međutim, s obzirom na visoku stopu uništavanja ukrajinske opreme od strane ruskih trupa, ukoliko bi se koristili na prvoj liniji dodira, broj Čelindžera bi se vjerovatno još više smanjio.

Prošlog septembra, pisalo se da je prvi tenk Čelindžer uništen u Ukrajini, što se dogodilo prvi put u tri decenije njegovog korištenja. Čelindžer je pogođen u blizini sela Rabotino u pravcu Zaporožja.

https://x.com/miladvisor/status/1766581018775961752?s=20

Nakon toga, britanski list “Telegraph”, pozivajući se na izvor u Ministarstvu odbrane zemlje, prenio je da će Velika Britanija prestati da isporučuje Ukrajinu tenkove Čelindžer 2.

Čelindžer 2 je jedinstven tenk po svojim tehničkim karakteristikama. Razvijen je za potrebe armija Velike Britanije. Iako njegov glavni top ima kalibar tipičan na Zapadu, odnosno 120 mm, Čelindžer 2 mora da koristi drugačiju municiju od Leoparda 2, Leklerka ili Abramsa.

To je zbog činjenice da britanski tenk nema top sa glatkom cijevi, već top sa narezanom, što ih primorava na upotrebu posebne municije. Njegovu efikasnost u borbi potvrđuje i neobičan rekord. Posada Čelindžer 2 je navodno zaslužna za uništenje neprijateljskog tenka sa udaljenosti od 5100 metara.

Nedavno, 3. maja, u Letoniji je zvanično održalo se takmičenje IRON SPEAR (Gvozdeno koplje), koje se redovno održava pod vođstvom Letonske NATO borbene grupe.

Na događaju, koji je održan u dvije kategorije: glavni borbeni tenkovi i borbena vozila pješadije, učestvovale su posade iz nekoliko zemalja članica NATO-a, a pobjedu je odnio upravo Čelindžer 2.

Britanska vlada je 15. januara 2023. godine odlučila da prebaci 14 tenkova Čelindžer 2 i 30 samohodnih topova AS90. Premijer Riši Sunak obećao je ukrajinskom predsjedniku Zelenskom da će pružiti dodatnu podršku. Napominjalo se tada da će transfer tenkova podići britansku podršku Kijevu na novi nivo.

Nakon toga u martu mjesecu 2023. godine, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je da je ukrajinska vojska dobila svoj prvi glavni borbeni tenk Čelindžer 2.

“Bilo je zadovoljstvo testirati prvi ukrajinski Čelindžer 2 glavni borbeni tenk. Ovi tenkovi, koje je isporučila Velika Britanija, nedavno su stigli u našu zemlju”, rekao je Aleksij Reznikov na Twitteru.

Međutim britanski tabloid “The Sun” objavio je 27. januara članak koji je ostavio pomiješana osjećanja. Tekst se tiče 14 tenkova Čelindžer 2 obećanih ukrajinskim oružanim snagama.

Prema riječima autora sadržaja, Džeroma Starkija, britansko ministarstvo odbrane razmišljalo je tada o opcijama za evakuaciju Čelindžer 2. Starki citira svoj izvor iz Ministarstva odbrane koji kaže da bi bila “noćna mora ako bi Čelindžer 2 bio zarobljen od strane Rusa”.

To se idalje nije dogodilo, ali smo ih već vidjeli uništene u broju koji se bliži polovini isporučenih. Naime, i pored značajnog odlaganja u raspoređivanju na prvim linijama fronta, ruske snage su ih uspješno neutralisale samo nekoliko dana nakon što su konačno uvedeni u bitku.

Nakon samo nekoliko dana od tada, zabilježen je još jedan uništeni, da bi krajem septembra 2023. osvanuo video sa trećim kako stoji potpuno nefunkcionalan. Najnoviji kadrove uništenih tenkova Čelindžer 2 ali i Leopard 2 pored ostalih zabilježeni su takođe u pravcu Zaporožja, prenosi “b92”.

Lažna zubarka pala zbog ovog detalja

Potražnja nikad veća: Dijaspora i parovi kupuju montažne kuće po Srpskoj