Nemačkoj kao industrijskoj velesili odbrojani dani, piše “Blumberg”.

Dani Njemačke kao industrijske velesile možda se bliže kraju, proizvodnja u najvećoj evropskoj ekonomiji bilježi pad od 2017. godine koji se ubrzava zbog smanjene konkurentnosti.

Izvršni direktor “GEA grup AG” Stefan Klebert rekao je da nema mnogo nade.

“Zaista nisam siguran da li možemo da zaustavimo ovaj trend, mnoge stvari bi trebalo promijeniti veoma brzo”, kazao je Klebert.

“Blumberg” navodi da su temelji njemačke industrijske proizvodnje pali kao domine.

SAD se udaljavaju od Evrope i žele da se takmiče sa svojim transatlanskim partnerima, dok Kina postaje glavni rival i zato Amerika više nije nezasit kupac nemačke robe, piše “Blumberg”.

Zajedno sa globalnom nestabilnošću, politička paraliza u Berlinu pogoršava domaća pitanja kao što su urušena infrastruktura, starenje radne snage i birokratija.

Obrazovni sistem, koji je nekada bio moćan, simbol je dugoročnog nedostatka ulaganja u javne usluge, navodi “Blumberg”.

Istraživački institut Ifo procjenjuje da će opadanje matematičkih vještina koštati privredu oko 14 triliona evra proizvodnje do kraja vijeka.

Njemačka još ima veliki broj malih kompanija, ali zbog zastoja reformi nije jasno kako bi mogla da uspori industrijski pad, prenosi B92.

“Nismo više konkurentni. Postajemo siromašni jer nemamo razvoj, zaostajemo”, rekao je ministar finansija Kristijan Lindner za “Blumberg” početkom mjeseca.

Jedan od najteže pogođenih sektora je hemijska industrija i to direktno zbog gubitka ruskog gasa. Prelazak na čist vodonik je još nesiguran, a na svakih 10 kompanija, jedna planira da obustavi proizvodnju, navodi “Blumberg”.

I Kina stvara probleme njemačkoj industriji, jer azijske supersile smanjuju potražnju za njemačkom robom, dok sa druge strane konkurencija iz Kine preplavljuje njemačko tržište, posebno tržište električnih automobila.

Proizvođači solarnih panela zatvaraju fabrike, jer se takmiče sa kineskom konkurencijom koja ima pomoć države, navodi “Blumberg”.

Izvršni direktor Ebm-Papst Grupe Klaus Gajsderfer je kazao da postoji i problem kada je riječ o radnoj snazi.

“U roku od jedne decenije radno sposobno stanovništvo će biti premalo da bi ekonomija mogla da funkcioniše kao danas”, istakao je on.



Izvor:
Share.