in

Berlin zabrinut za mir: Njemačka šalje nove vojnike u BiH

Foto: Pixabay

Očekivana odluka njemačkog parlamenta da u BiH pošalje dodatne vojnike koji bi bili zaduženi za čuvanje mira, prema tvrdnjama vojnih stručnjaka, predstavlja nastavak politike koju je najmoćnija država EU zauzela prema BiH još u vrijeme Angele Merkel.

Naime, kako je najavljeno, njemački Bundestag danas bi trebalo da održi sjednicu na kojoj će se, između ostalog, raspravljati i o raspoređivanju njemačkih vojnika u BiH u okviru operacije EUFOR Altea, ali i o dokumentu vladajućih partija iz te zemlje o stanju u BiH.

– Predviđeni zadaci vojnika uključivali bi podršku i koordinaciju obuke Oružanih snaga BiH, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i obavljanje zadataka komandovanja, osmatranja i podrške. Misija je doprinos poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine – navodi se u najavi sjednice na zvaničnoj internet stranici njemačkog parlamenta.

Osim rasprave o slanju vojnika, na istoj sjednici Bundestaga poslanici će glasati i o prijedlogu parlamentarnih grupa SPD, Zeleni i FDP, pod nazivom “Podrška BiH na putu ka boljoj budućnosti”.

– Aktuelna politička dešavanja u BiH izazivaju veliku zabrinutost. Nacionalistička i zapaljiva retorika ponovo su dio političkog diskursa. Osim toga, Narodna skupština Republike Srpske je posljednjih mjeseci preduzela konkretne pravne korake kako bi u potpunosti odvojila RS od BiH. Osim toga, postoji opasnost da Rusija iskoristi agresiju na Ukrajinu kao katalizator dalje destabilizacije BiH. Konkretno, bliske veze srpske vlade s Ruskom Federacijom i njen uticaj na Republiku Srpsku doprinose ovim strahovima – navodi se u najavi.

Vojnopolitički analitičar, Aleksandar Radić, za Srpskainfo ističe da najava o slanju novog kontingenta njemačkih vojnika u BiH predstavlja kontinuitet politike koju je ta zemlja zauzela prema BiH još u vrijeme bivše kancelarke, Angele Merkel.

– Njemačka još od 2014. godine i ruske aneksije Krima ima stav da je Zapadni Balkan, posebno BiH, moguće novo krizno žarište na tlu Evrope. Zbog toga ne čudi da njemački parlament želi da odobri slanje novih vojnika na ovo područje – kaže Radić.

Dodaje i da ne treba isključiti mogućnost da EU, pod njemačkim vođstvom, u narednom periodu odluči da još više pojača svoje prisustvo u BiH.

– Sada je, zbog rata u Ukrajini, ta zabrinutost još veća, tako da je vrlo moguće da se vojno prisustvo Zapada u BiH dodatno pojača u narednom periodu – smatra Radić.

Blumberg: Kako je Putin nadigrao Zapad

Ovo je najskuplji Golf 2 na svijetu, prodaje se za 93.600 evra