in

Bela kuća: SAD proteruju deset ruskih diplomata

Foto: Depositphotos

Sjedinjene Američke Države objavile su da uvode sankcije za šest ruskih tehnoloških kompanija, kao i da proteruju deset ruskih diplomata.

„Danas administracija (Džozefa) Bajdena preduzima mere… protiv Rusije zbog delovanja njene vlade i obaveštajnih službi protiv suvereniteta i interesa Sjedinjenih Američkih Država“, navodi se u izjavi Bele kuće.
„Američko Ministarstvo finansija identifikovalo je šest ruskih tehnoloških kompanija koje podržavaju sajber program ruskih obaveštajnih službi“, precizira se u saopštenju.

Takođe se dodaje da su ove kompanije „odgovorne za rad u tehnološkom sektoru ruske ekonomije. Nastavićemo da držimo Rusiju odgovornom za zlonamerne radnje u sajber prostoru, slično incidentu sa ‘Solar vinds’, koristeći sve raspoložive mere“.

U saopštenju se precizira da je američko Ministarstvo finansija uvelo sankcije protiv 32 pravna i fizička lica koja su „pokušala da utiču na američke predsedničke izbore 2020. godine i vršila druge akte dezinformacije i mešanja“.

Bela kuća dodaje i da Vašington proteruje ruske diplomate.

„Sjedinjene Američke Države proteruju deset članova ruske diplomatske misije u Vašingtonu. Među zaposlenima su i predstavnici ruskih obaveštajnih službi“, ističe se u saopštenju.

„SAD su posvećene osiguravanju bezbednosti svojih saveznika i partnera, naši napori treba da potvrde našu posvećenost ovom osnovnom principu“, zakučuje se u izjavi Bele kuće.

Banane u kojima je bio skriven kokain naručila firma iz BiH

Ubijen fudbalski menadžer na raskrsnici, objavljen snimak