in

Bela kuća priznala: Ukrajina gubi značajne snage tokom kontraofanzive

Foto: UPSI MO RF

Gubici ukrajinskih snaga tokom kontraofanzive su značajni, saopštio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

„Broj ranjenih i mrtvih ukrajinskih vojnika tokom ove kontraofanzive je značajan. Ona je u toku, ide teško, ali govorili smo da će biti teška“, rekao je Salivan na bezbednosnom forumu u Aspenu u SAD.

Kako je dodao, Ukrajinci nisu iskoristili u borbama sve raspoložive snage i čekaju pravi trenutak. Vašington ih savetuje po tom pitanju, ali na Kijevu je da odlučuje, istakao je Salivan.

Istovremeno je naglasio da su SAD i druge zemlje NATO spremne da „rizikuju“ po pitanju isporuke novog naoružanja Ukrajini, ali uzimajući u obzir moguću reakciju Rusije prilikom donošenj
a takvih odluka.
Salivan je dodao da predsednik SAD Džozef Bajden razgovara sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim o isporukama operativno-taktičkih raketa „atakms“ u Ukrajinu, ali da još nisu donete odluke po tom pitanju.

Zelenski: Kontraofanziva ide sporo

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tokom obraćanja na bezbednosnom forumu u Aspenu priznao je da kontraofanziva ide sporo, ali je obećao da će se uskoro ubrzati pošto, kako je rekao, ukrajinske trupe postepeno prolaze minska polja.

Po njegovim rečima, uprkos želji za brzom pobedom, komanda čuva ljudstvo i ne želi da „baca ljude pod tenkove“.

„Oni (ruska vojska) su imali i više vremena nego što im je bilo potrebno jer su izgradili više tih odbrambenih linija i postavili su mnogo mina na našim poljima. Zbog toga naša kontraofanzivna dejstva idu sporim tempom“, rekao je Zelenski, istakavši da ukrajinske snage u početku nisu imale opremu za deminiranje, ali da su kasnije dobile pomoć sa Zapada.

FBI: Džo i Hanter Bajden navodno dobili 10 miliona dolara od ukrajinskog oligarha

U BiH izdato narandžasto upozorenje na kišu, grmljavinu i jak vjetar