in

Banku u kojoj novac čuva i osnivač Facebooka spašavaju Amerikanci

Foto: Screenshot

Najveća grupacija američkih banaka, nakon što su dvije banke u Americi proglasile bankrot, odlučila je poduzeti neophodne korake na spašavanju privatne First Republic banke koja se našla u sličnoj situaciji.

Finansijska snaga

Prema pisanju američkih medija, Bank of America, Goldman Sachs, JP Morgan, Citigroup i Wells Fargo deponovaće 30 milijardi dolara banci iz San Franciska koja se našla u sličnoj situaciji kao Silicon Valley i Signature bank.

– Postupci najvećih američkih banaka odražavaju njihovo povjerenje u bankarski sistem zemlje. Zajedno raspoređujemo našu finansijsku snagu i likvidnost u širi sistem, tamo gdje je najpotrebnije – navodi se u zajedničkom saopštenju banaka.

Najveće banke i regulatori u Sjedinjenim Američkim Državama nadaju se da će ova aktivnosti djelovati kao zaštitni zid tako što će zaštititi First Republic banku i druge manje banke.

– Dionice banaka sa sjedištem u San Francisku koja uglavnom opslužuje bogatije klijente, uključujući i osnivača Facebooka Marka Zakerberga pale su za oko 70 odsto nakon vijesti o kolapsu Silicon Valley banke – piše The Guardian.

Povodom spašavanja ove američke banke oglasila se i ministrica finansija SAD-a Dženet Jelen (Janet Yellen) te predsjednik Feda Džej Pavel (Jay Powell).

– Ovaj iskaz podrške grupe velikih banaka je vrlo dobrodošao i pokazuje otpornost bankarskog sistema. Mogu uvjeriti članove finansijskog odbora Kongresa SAD-a da je naš bankarski sistem zdrav i da Amerikanci mogu biti sigurni da će njihovi depoziti biti tu kada im zatrebaju – poručila je Jelen.

Veliki iznosi

Prema detaljima plana, četiri banke, uključujući Bank of America, Citigroup, JP Morgan i Wells Fargo položiće u First Republic pet milijardi dolara. Goldman Sachs i Morgan Stanley položiće 2,5 milijardi dolara, a BNY Mellon, PNC Bank, State Street, Truist i US Bank položiće depozit od milijardu dolara.

Mnoge manje banke u SAD-u, uključujući i First Republic banku, imaju velike iznose neosiguranih depozita iznad limita od 250.000 dolara. To je navelo mnoge klijente da napuste banku i ostave svoj novac na drugom mjestu. To je stvorilo problem banci koja je morala posuditi novac ili prodati imovinu kako bi klijentima isplatila njihove depozite u gotovini.

Navršilo se 19 godina od martovskog pogroma nad Srbima na KiM

Azemu Kurtaju koji je pucao na srpsku djecu određena mjera kućnog pritvora