in

Bajden: Upad u Gazu bi bio greška, Hamas mora biti totalno uništen

Foto: Depositphotos

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden izjavio je da bi izraelska okupacija Pojasa Gaze bila greška, dodajući da palestinska militantna grupa Hamas, čiji su ekstremisti upali na jug Izraela i izvršili težak zločin nad civilima, mora biti totalno uništena.

Bajden je u intervjuu za Si-Bi-Es (CBS) rekao da bi bila “velika greška” za Izrael da okupira Gazu, nakon što je Tel Aviv najavio da se sprema za kopnenu ofanzivu na ovu palestinsku teritoriju.

Predsjednik SAD je pozvao na zaštitu civila i istakao da Vašington radi na obezbjeđivanju hrane, vode i gasa za palestinski narod.

“Ekstremni elementi Hamasa ne predstavljaju cijeli palestinski narod”, rekao je Bajden.

On smatra da Hamas treba da bude totalno uništen, ali i da treba da postoji Palestinska samouprava.

“Treba da postoji put ka palestinskoj državi”, rekao je Bajden.

Izraelski ambasador u SAD Majkl Hercog rekao je da Izrael ne planira da okupira Gazu nakon što se sukob završi.

“Nemamo želju da okupiramo Gazu, niti da upravljamo životima više od dva miliona Palestinaca”, poručio je Hercog,a prenio Si-En-En (CNN).

U intervjuu u emisiji “60 minuta”, Bajden nije rekao da je vrijeme za prekid vatre.

“Postoji fundamentalna razlika. Izrael je krenuo za grupom varvara, čija su djela za posljedicu dala isto kao i Holokaust. Stoga, smatram da Izrael treba da odgovori. Moraju da krenu na Hamas, jer to je jedna gomila kukavica koja se krije iza civila. Izrael će učiniti sve što može da izbjegne ubijanje nevinih civila”, naglasio je Bajden.

Nakon početka novog konflikta 7. oktobra, situacija u Gazi se brzo pretvorila u humanitarnu katastrofu, a Izraelci su poručili stanovništvu sa sjevera Pojasa Gaze da se evakuišu na jug uoči najavljene kopnene ofanzive.

Bajden je rekao da vjeruje da mora da postoji humanitarni koridor koji bi pomogao civilima koji se nalaze usred borbi i da je uvjeren da će se Izrael pridržavati “pravila ratovanja”.

“Postoje standardi kojih se drže demokratske institucije i države. Tako da sam uveren da mora da postoji mogućnost za nevine ljude u Gazi da imaju pristup lekovima, hrani i vodi”, naglasio je Bajden.

On je rekao da ne očekuje da se američka vojska uključi u borbu u toj oblasti, jer je Izrael spreman za kontranapad i da će SAD pružiti Izraelu sve što je potrebno.

Američki predsjednik kaže i da “nema jasnog dokaza da Iran stoji iza napada na Izrael”.

“S druge strane, Iran konstantno podržava Hamas i (libanski) Hezbolah. Ali, ako pitate – da li su znali za plan Hamasovog napada? Ne postoji dokaz za tako nešto u ovom trenutku”, poručio je Bajden.

Građani se žale na poskupljenja, ali lako prelaze preko njih

Djevojka iz BiH i mladić iz Sirije uhvaćeni tokom neprikladnog čina na javnom mjestu