in

Bajden prelomio: Odobreno slanje zabranjenih kasetnih bombi Ukrajini

Foto: Depositphotos

Predsjednik Sjedninjenih Država Džo Bajden odobrio je slanje američke kasetne municije za Ukrajinu i povlačenje oružja iz zaliha američkog Ministarstva odbrane trebalo bi da počne u petak.

Tim će zaobići američki zakon koji zabranjuje proizvodnju, upotrebu ili prenos kasetne municije sa stopom neuspjeha većom od jedan odsto, piše Vašington post.

Ovo oružje, koje je prvi put korišteno tokom Drugog svjetskog rata, obično ispušta veliki broj manjih bombi i poznato je po stradanju civila.

Takođe, kasetna municija je zabranjena od strane većina svijeta Konvenciji o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina.

Inače, stavovi Bajdenove administracije o obezbjeđivanju kasetne municije Ukrajini su se promijenili tokom prošle godine. U decembru, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da su SAD zabrinute u vezi sa slanjem kontroverznog oružja, koje je zabranjeno u više od 100 zemalja jer neeksplodirana ubojna sredstva mogu na kraju ubiti civile.

Dramatične scene u Bugarskoj! Zelenski je napao predsjednika, ovaj naredio: ‘Maknite kamere’ pa mu odgovorio u lice

Pogledajte hapšenje direktora Šumskog gazdinstva “Borja” (VIDEO)