in

Auto u Kijevu ipak pregazio ukrajinski tenk, a četa vojnika na Zmijskom ostrvu ipak živi

Lažna vijest: Ruski tenk pregazio automobil u vožnji

Društvenim mrežama juče se proširila snimka tenka koji gazi civilni automobil u Kijevu. Ipak, jedan novinar navodi kako nije riječ o ruskom, već o ukrajinskom tenku.

Ilija Lozovski, urednik OCCRP-a – Projekta izvještavanja o organiziranom kriminalu i korupciji (Organized Crime and Corruption Reporting Project), na svom je Twitteru naveo kako je izbrisao sve retweetove tenka koji gazi automobil.

“Izbrisao sam sve retweetove koji prikazuju vojno vozilo koje gazi civilni automobil u Kijevu. Čini se da se radi o ukrajinskom vozilu koje je izgubilo kontrolu. Još uvijek nema dojava o ruskim vozilima u Kijevu. Ovo je još jedan dobar podsjetnik da se ne širi neprovjereni sadržaj”, napisao je Lozovski na Twitteru.

Lažna vijest: Pokolj na Zmijskom ostrvu, Rusi ubili 13 ukrajinskih vojnika

Ukupno 82 vojnika Oružanih snaga Ukrajine koji su se predali ruskoj vojsci stigli su na Krim tegljačem „Šahtjor“. Kako sami kažu, položili su oružje tokom pregovora.

„Mornari Crnomorske flote sa poštovanjem su prihvatili odluku ukrajinskih graničara. Pre toga je razrađen bezbedan koridor za prebacivanje vojnika u Sevastopolj. Njima će biti pružena medicinska pomoć. Snabdeveni su suvim obrocima i flaširanom vodom“, rekao je Jasnikov.

Kako je precizirao, nakon što prođu sve procedure, ukrajinski vojnici će se vratiti svojim porodicama.

Ranije su mediji pisali da je četa ukrajinskih vojnika na Zmijskom ostrvu navodno poginula tokom borbe. Kasnije je ruska vojska saopštila da su se vojnici predali.

Podsetimo da je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu apelovao na rusku vojsku da se sa poštovanjem odnosi prema ukrajinskim vojnicima koji odluče da se predaju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.

Građane varao da potpisuju za humanitarnu pomoć, a dizali kredit

Borenović u Americi podržao Ukrajinu protiv Rusije