Iako su pojedini zvaničnici i analitičari iznenađeni brzim napredovanjem talibana u Avganistanu, to se može objasniti milijardama dolara koje dobijaju sa različitih strana, piše Glas Amerike.

Obaveštajne službe navode da nije moguće tačno utvrditi sumu novca koju talibani imaju, ali da su procene da godišnje dobiju ili sakupe između 300 miliona i 1,6 milijardi dolara.

Prema izveštaju UN, većinu novca talibani dobiju od proizvodnje i prodaje opijuma, iznuda i kidnapovanja.

Obaveštajne službe procenjuju da samo od prodaje droge talibani zarade 460 miliona dolara.

Novac dolazi i iz prirodnih resursa u područjima koje talibani drže pod kontrolom, pa su prošle godine od rudarstva prikupili 464 miliona dolara.

Talibanski lideri dobijaju novac i od donatora, nevladinih organizacija i bogataša, navode UN.

Američki zvaničnici tvrde da talibani godinama dobijaju novac, oružje i obuku iz Rusije, a pojedini analitičari kažu da novac stiže i iz Pakistana i Irana.

Bez obzira na količinu sakupljenog novca, pitanje je da li bi ga talibani imali dovoljno da pod kontrolom drže ceo Avganistan.

Prema podacima Svetske banke iz 2018, avganistanska vlada potrošila je 11 milijardi dolara, od čega je 80 odsto novca stiglo kao strana pomoć.

Specijalni predstavnik SAD za Avganistan Zalmaj Kalizad rekao je da Amerika i dalje ima određenu prednost nad talibanima zbog novca koji dolazi kao strana pomoć.

Međutim, analitičar Bil Rođo iz nevladine Fondacije za odbranu demokratije sumnja u to i kaže da talibani ne mare za stranu pomoć, već im je osnovni cilj da vladaju.

I drugi eksperti upozoravaju da, ako talibani na silu preuzmu Avganistan, neće imati problema sa novcem.

-Kao i ostale militantne grupe, i oni će dobiti pristup centralnoj banci, vladinim računima i prihodima od poreza, kaže Metju Levit iz Instituta za Bliski istok i dodaje da bi u tom slučaju “preživeli gubitak strane pomoći”.Izvor:
Share.