in

Amerikanci masovno na TikToku dijele Bin Ladenovo pismo uz komentar: Bio je u pravu (VIDEO)

Decenijama star dokument koji je navodno napisao likvidirani čelnik Al-Kaide, Osama bin Laden, pod nazivom “Pismo Americi”, nedavno je postao viralan na TikToku. Neki mladi Amerikanci vjeruju da je iznio valjane stavove o njihovoj zemlji.

Dokument na dvije stranice, koji je objavio “The Guardian”, Bin Laden je napisao 2002. godine kao polemiku protiv SAD-a i svojevrsno opravdanje ideologije koja je dovela da terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

Iako je dokument pun zapaljive retorike sada star 21 godinu, neki su u njemu pronašli smisao kojim objašnjavaju aktuelna svjetska događanja, uključujući rat Izraela i Hamasa. Bin Ladenove riječi opisuju kao “pametne” i “razotkrivajuće”.

Pretraga “Pismo Americi” na TikToku pokazuje da neki od najpopularnijih povezanih isječaka imaju više od milion pregleda.

“To je tako divlje, svako bi ga trebao pročitati”, napisala je jedna korisnica TikToka, upozoravajući da joj je pismo “razbilo iluzije” i ostavilo je “zbunjenu”. Druga je rekla da je imala “egzistencijalnu krizu” nakon što je pročitala dokument i da joj je to promijenilo cijeli pogled na život, piše “NewsWeek”.

Nekoliko reakcija na pismo s TikToka prikazuje ljude koji rekreiraju svoju radost kada su čuli za Bin Ladenovu smrt 2011., a zatim to upoređuju sa svojim šokom nakon čitanja pisma 2023., dodajući izraz “bio je u pravu”.

Bin Laden, sin bogatog saudijskog biznismena, osnovao je Al-Kaidu, ili “Bazu”, 1988., nakon poraza Sovjeta u Avganistanu – sukoba u kojem se i sam borio.

Pod njegovim vođstvom, grupa je pokrenula nekoliko smrtonosnih napada u raznim zemljama, uključujući one 11. septembra 2001., kada su teroristi oteli četiri aviona u istočnom dijelu Amerike, srušivši dva od njih na dva tornja Svjetskog trgovačkog centra u Njujorku, i jedan na Pentagon u Arlingtonu u Virdžiniji. Četvrti avion srušio se u polju u Pensilvaniji. U oktobru iste godine Bin Laden dodan je na američku listu najtraženijih terorista.

U napadima 11. septembra poginulo je gotovo 3000 Amerikanaca, a hiljade su povrijeđene.

U pismu je Bin Laden optužio SAD da je odgovoran za ugnjetavanje Palestinaca zbog podrške Izraelu.

“Stvaranje Izraela jedan je od najvećih zločina, a vi ste vođe njegovih zločinaca”, napisao je Bin Laden, dodavši da svaka osoba čije su ruke uprljane doprinosom ovom zločinu mora platiti cijenu, piše “NewsWeek”.

Terorista rođen u Saudijskoj Arabiji tada je napisao da se Palestinci moraju “osvetiti”, kao i narod Avganistana. Navodna uloga SAD-a u ugnjetavanju Palestinaca i muslimana, prema Bin Ladenu, bila je opravdanje za ubistvo američkih civila.

“Američki narod je taj koji plaća poreze kojima se finansiraju avioni što nas bombarduju u Avganistanu, tenkove koji napadaju i uništavaju naše domove u Palestini, vojske koje okupiraju naše zemlje u Arapskom zalivu i flotu koja osigurava blokadu Iraka”, napisao je Bin Laden.

Još je dodao:

“Zbog toga američki narod ne može biti nevin za sve zločine koje su protiv nas počinili Amerikanci i Židovi’, zaključio je Bin Laden.

“The Guardian” je u međuvremenu izbrisao pismo bez objašnjenja.

Na stranici sada stoji poruka koja glasi: “Ova je stranica prethodno prikazivala dokument koji je sadržavao, u prevodu, puni tekst ‘pisma američkom narodu’ Osame bin Ladena, kako je objavljeno u ‘Observeru’ u nedjelju 24. novembra 2002. Dokument koji je ovdje objavljen istog dana uklonjen je 15. novembra 2023.”

U vrijeme izvorne objave “The Guardian” je opisao pismo kao “jezivu novu poruku Osame bin Ladena” što je kružila među britanskim islamskim ekstremistima, “pozivajući na napade na civile i opisujući ‘islamsku naciju’ kao željnu mučeništva”.

Uklanjanje dokumenta s veb stranice britanskih novina dovelo je do optužbi za zavjeru za prikrivanje istine. Iz “The Guardian” su za “NewsWeek” objasnili situaciju na sljedeći način: “Transkript objavljen na našoj veb stranici 2002. naširoko se dijelio na društvenim mrežama bez punog konteksta. Stoga smo ga odlučili ukloniti i umjesto toga usmjeriti čitaoce na članak koji ga je izvorno kontekstualizovao.”

Međutim mnogi na društvenim mrežama kritikuju one koji u pismu vide bilo šta vrijedno, a jedan je korisnik opisao ljude koji nalaze “istinu” u pismu “smiješnima”. Drugi je utvrdio da bi ponovno prenošenje pisma moglo biti dio “namjerne kampanje manipulacije trendovima”, prenosi “Tportal”.

Najnoviji Bajdenov gaf izazvao smijeh ljudi (VIDEO)

Sajam mesa i ribe u Dvorovima