Američki Stejt department danas je ponudio nagradu u iznosu od sedam miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ruskog državljanina Artema Aleksandroviča Usa, zbog učešća u međunarodnom organizovanom kriminalu, čime su kršeni američki zakoni i sankcije.

Ova najava u okviru Programa nagrađivanja u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (TOCRP), uslijedila je nakon objave krivične optužnice sa 12 tačaka od 19. oktobra 2022. koju je federalna velika porota u Njujorku donijela protiv Usa i šest drugih optuženih po istom predmetu, saopštio je Stejt department.

Poljska poziva NATO da se pripremi za direktan sukob sa Rusijom

Navodi se da je Us optužen zbog zavere da se prevari odeljenje ili agencija Sjedinjenih Američkih Država kao i zbog kršenja Zakona o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima, bankarske prevare i pranja novca za šverc nafte, prenosi Tanjug.

Stejt department ističe da je Us navodno organizovao međunarodnu operaciju prevare, krijumčarenja i pranja novca, delimično preko njemačke privatne kompanije za trgovinu industrijskom opremom i robom koja se nalazi u Hamburgu. Dodaje se da su, kao vlasnici, Us i još jedan saučesnik navodno učestvovali u raznim aktivnostima kršenja američkih krivičnih zakona, kao i američkih i drugih sankcija. U to spada nezakonit izvoz miliona američkih dolara u vojnoj i osetljivoj robi dvostruke namene tehnologije od SAD do Rusije i korišćenje finansijskog sistema SAD za olakšavanje šverca miliona barela nafte iz Venecuele, navodi se u saopštenju.Izvor:
Share.