in

Američki senator i albanski lobista optužen za primanje mita

Američki senator Robert Menendez, demokrata iz Nju Džersija i njegova supruga optuženi su za krivična dela primanja mita, saopštili su danas savezni tužioci.

Kancelarija američkog tužioca na Menhetnu tereti ih da su primali hiljade dolara mita u zamjenu za korišćenje Menendezove moći i uticaja kao senatora u korist biznismena iz Nju Džersija i činili usluge vladi Egipta, prenio je Rojters.

Tužioci su rekli da je mito uključivao gotovinu, zlato, uplate za hipoteku za kuću, nadoknadu za posao sa minimalnim zahtjevima, luksuzno vozilo i druge stvari od vrijednosti.

Robert Menendez i njegova supruga Nadin suočavaju se sa po tri tačke optužbe u vezi sa korupcijom i iznudom.

Menendez je u Senatu od 2006, a bio je predsjednik uticajnog komiteta američkog Senata za spoljne odnose.

Ranije je u Nju Džersiju optužen za prihvatanje privatnih letova, priloga za kampanju i drugog mita od bogatog pokrovitelja u zamjenu za usluge, ali suđenje 2017. završilo se nakon što je ušlo u zastoj.

Tužioci traže da Menendezu bude oduzeta imovina, uključujući njegovu kuću u Nju Džersiju, Mercedes-Benc iz 2019. i oko 566.000 dolara u gotovini, zlatnim polugama i sredstvima sa bankovnog računa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Njujorku da je jasno da je američki senator Bob Menendez, koji je optužen za koruptivne radnje, “plaćena strana Albanaca” i da će sve to sada polako izlaziti na vidjelo.

“Reč je o čoveku koji je najmoćniji albanski lobista i ne postoji niko ko je bio lošiji prema Srbima i ko je obavljao prljaviji posao u korist Albanaca od Boba Menendeza”, rekao je Vučić novinarima na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN, prenosi Tanjug.

Dodao je da je Menendez pokušavao da lobira i na Kipru i u Grčkoj za priznanje nezavisnosti Kosova “jer je veoma uticajan i u Nikoziji i Atini”.

“Radio je sve što je mogao protiv nas. Kada vidite taj način, taj jezivi stil u kom nema argumentacije, ali poput kopca i jastreba stalno kidiše na svoju metu bilo je jasno da je on plaćena strana albanaca i sada će sve to polako izlaziti na videlo”, rekao je predsjednik.

Vučić je rekao da će se sad u istrazi protiv Menendeza “tek videti mnoge stvari”.

“Stop nasilju u sportu”: Uprava traži oštre sankcije

Pravila jasna: Nadal ne može na Olimpijske igre u Parizu