in

Američki kongresmeni podržali Srbiju, objavljen važan dokument

AMERIČKI kongresmeni, njih 16, objavilo je pismo podrške Srbiji u kojem se insistira na unapređenju odnosa SAD i naše zemlje. Među potpisnicima su članovi Spoljnopolitičkog, Obaveštajnog i Vojnog komiteta, kao i Srpskog kokusa, a što je još značajnije iz različitih stranaka – demokrata i republikanaca.

Ovaj dokument je rezultat rada naše diplomatije, saradnje i dobrih veza predsednika Aleksandra Vučića, ministra diplomatije Nikole Selakovića i ambasadora naše zemlje u SAD Marka Đurića koji je pojedinačno razgovarao sa svakim od potpisnika.

Naša zemlja nije posegla za konsultantskim agencijama, koje albanska strana koristi godinama. Ipak, i pored tog vida lobiranja, Priština se nedavno hvalila pismom podrše kongresmena, ali ga je potpisalo tek sedmoro. U njemu su pozvali predsednika DŽoa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena da udvostruče usredsređenost SAD na rešavanje tenzija između Beograda i Prištine, a imajući u vidu neproporcionalnu jačinu oružanih snaga Srbije. Takođe, zatražili su od američke administracije da tzv. Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država, žaleći se da Beograd još nije priznao nezavisnost.

Vučić i Đurić su tada najavili da i Srbija ima snažniju podršku na Kapitol hilu, što se sada i vidi. Pismo podrške su potpisali Klaudija Tinej, Emanuel Klaver koji su koopresedavajuća Srpskim kokusom, Brajan Ficpatrik i Greb Stjub, Ted Liju, Bred Šnajder – članovi Spoljnopolitičkog komiteta, Gas Bilirakis, Dejvid MekKinli i Bil DŽonson, Frenk Mirvan – članovi Srpskog kokusa, Erik Svoulvil i Bred Vinstrap iz Obaveštajnog komiteta, Dejvid Ciclin i Den Majzer iz Spoljnopolitičkog komiteta, Majk Tarner i Mark Visij – Vojni komitet.

SNSD uputio prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Sporno ko će graditi i održavati auto-put kroz Brčko distrikt