in

Američki general: Rusi su nadoknadili gubitke puno brže od očekivanog

Foto: Sputnik / Alekseй Kudenko

Vrhovni američki komandant u Evropi i NATO-u upozorio je Kongres da je Rusija nadoknadila svoje teške gubitke na bojištu u Ukrajini brže nego što se očekivalo, prema pisanju Politico-a.

General Christopher Cavoli, koji je na čelu Evropskog komandnog centra i takođe vrhovni saveznički komandant NATO-a na kontinentu, danas je istakao potrebu dugoročne pomoći Ukrajini, rekavši senatorima da bi Kijev “mogao izgubiti” bez daljnje pomoći Sjedinjenih Američkih Država.

“Cela poruka koju bih vam preneo jeste da se ruska vojska vratila na ono što je bila pre”, rekao je Cavoli Odboru za oružane snage Senata. “Imaju neka prazna mesta koja je ovaj rat stvorio, ali njihov ukupni kapacitet još uvek je veoma značajan i planiraju ga povećati.”

U pismenoj izjavi, Cavoli je takođe upozorio da ruska vojska sada ima više ljudstva nego kada je pokrenula punu invaziju u februaru 2022. godine. Moskva je takođe pojačala snagu svojih trupa na prvoj liniji sa 360.000 na 470.000 vojnika, istakao je. “Rusija rekonstruiše tu snagu daleko brže nego što su naše početne procene sugerisale”, napisao je Cavoli. “Vojska je sada zapravo veća za 15 posto, veća nego što je bila kada je napala Ukrajinu.”

General je takođe rekao senatorima da je Rusija nadoknadila svoje teške gubitke tenkova na bojnom polju i sada upravlja istim brojem tenkova u Ukrajini kao i na početku punog sukoba.

Cavolijev iskaz najnovije je upozorenje o ratnom stanju u Ukrajini i vojnoj sposobnosti Rusije. Istovremeno, pomoć Ukrajini od 60 milijardi dolara još uvek nije odobrena, a mesecima je blokirana u Kapitol Hilu. Predstavnički dom bi uskoro mogao delovati na sopstveni predlog, dva meseca nakon što je Senat odobrio paket od 95 milijardi dolara za finansiranje pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu.

“Ukrajina bi mogla izgubiti”
Cavoli je upozorio da Ukrajina još uvek “gotovo u potpunosti zavisi” o spoljnoj podršci u odbrani od Rusije, posebno o Sjedinjenim Američkim Državama za topničke granate i presretače protivvazdušne odbrane. Ako pomoć ne stigne uskoro, sve će zavisiti o Rusiji. Ako uspeju u Ukrajini, Rusi bi verovatno zapretili i drugim istočnoevropskim zemljama.

“Ozbiljnost ovog trenutka ne može se preceniti. Ako ne nastavimo da podržavamo Ukrajinu, Ukrajina bi mogla izgubiti”, rekao je Cavoli.

“Ako Ukrajina ne uspe u ovoj borbi, mislim da će se problemi proširiti na ostatak Evrope. “Rusija će nastaviti da se ponaša agresivno. Sigurno će biti ohrabrena, gradiće vojsku koja će za to biti sposobna”, tvrdi.

“Ako jedna strana može da puca, a druga ne može da uzvrati, strana koja ne može da uzvrati gubi”, rekao je Cavoli zastupnicima u Predstavničkom domu, govoreći i o artiljerijskom deficitu koji Ukrajina ima u odnosu na Rusiju.

Vučić: Borićemo se do poslednjeg trenutka!

Zvezda izbacila Partizan iz Evrolige i doživjela najveću blamažu, Delije poručile: Sram vas bilo