in

Američke foke poslate u tajnu misiju u Crvenom moru, pa nestali

A Philipino Navy SEAL team demonstrates their capabilities to the 74th Joint Civilian Orientation Conference (JCOC) held in Manila, Nov. 8, 2007. JCOC is a Secretary of Defense sponsored program for America's leaders interested in expanding their knowledge of the military and national defense. JCOC is the oldest existing Pentagon outreach program and has been held more than 73 times since its inception in 1948. Defense Dept. photo by U.S. Air Force Tech. Sgt. Jerry Morrison(RELEASED)

Dvojica pripadnika američke mornarice nestala su tokom pokušaja da se ukrcaju na brod koji je krijumčario iransko oružje Hutima u Jemenu.Pripadnici specijalne misije američke “Navy seal” (mornaričke foke) navodno su poslati na tajnu misiju koju obično izvode samo najelitniji vojnici usred tekuće krize na Crvenom moru.

“Očigledno su pali u nemirne vode u četvrtak uveče dok su pokušavali da upadnu na brod kod obale Somalije,” prenosi “NBC”.

Jedan je navodno upao u more dok je pokušavao da se popne na mali čamac, a drugi je skočio da ga spasi nakon čega su obojica nestali.

Akcije potrage i spasavanja, preko mora i vazduha, nastavljaju se u očajničkom pokušaju da im se uđe u trag.

Zvaničnici se i dalje nadaju da će ih pronaći žive.

Specijalci su navodno tražili ilegalnu robu poput oružja i droge na brodu za Jemen i poslati su iz baze u Bahreinu.

Tenzije inače svakodnevno rastu u regionu nakon udara iz Velike Britanije i SAD prošlog četvrtka na mete Huti u Jemenu. Vazdušni napadi su bili usmjereni na baze u zemlji nakon što je grupa koju podržava Iran više puta postavljala zasjede i napadala brodove u Crvenom moru kao odgovor na rat Izraela i Hamasa.

Portparol američkog Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi, međutim, tvrdi za “CBS” da nestali specijalci nisu dio međunarodnih napora da se spriječe napadi na jednoj od najprometnijih brodskih puteva na svijetu.

Bh. pasoša odreklo se 100.000 ljudi

Vukanović o mogućem nametanju zakona: Šmit se sada ne može povući