Američka strana zamolila je Moskvu da ne objavljuje njihov odgovor na ruske predloge o garancijama bezbednosti, piše „Vašington post“ pozivajući se na neimenovane izvore.

Američki državni sekretara Entoni Blinken rekao je juče posle sastanka sa šefom ruske diplomatije da se američki odgovor u pisanoj formi može očekivati naredne nedelje, a portparolka Bele kuće Džen Paki je izrazila nadu da će posle toga uslediti još jedan susret dvojice zvaničnika.

„Američki zvaničnici su zamolili ruske kolege da dokument ostane u tajnosti“, piše američki dnevnik.

Izvor lista iz Stejt departmenta priznaje da bi Moskva mogla da postupi i drugačije.

Kako se navodi, odgovor Vašingtona neće zadovoljiti ruske zahteve po pitanju politike „otvorenih vrata“ NATO ali „ima smisla“ uputiti pismo sa kojim će se upoznati predsednik Rusije.

„Jedna osoba u Rusiji donosi ključne odluke i to je Vladimir Putin. Ukoliko odgovor omogući da razmotri te ideje i donese odluku da li da se ide napred ili ne, onda je to u našem interesu“, rekao je izvor iz administracije predsednika SAD.

Podsetimo, Moskva je uputila Vašingtonu nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a prebaci u blizini ruske granice.Izvor:
Share.