in

Agent FBI: Sadam Husein je za 30 sekundi znao dve stvari o meni

Foto: screenshot

Bivši agent FBI Džordž Piro, koji je ispitivao nekadašnjeg lidera Iraka Sadama Huseina, rekao je da je u prvih 30 sekundi njihovog razgovora tokom ispitivanja Sadam znao dve stvari o njemu.

“Prilikom mog prvog susreta sa Sadamom, u prvih 30 sekundi, znao je dve stvari o meni. Rekao sam mu da se zovem Džordž Piro i da sam zadužen za ispitivanje, a on je odmah rekao: “Ti si Libanac”. Rekao sam mu da su mi roditelji Libanci, a onda je dodao “ti si hrišćanin”. Pitao sam ga da li mu je to problem, rekao je apsolutno ne, jer je voleo libanski narod. Mislio sam se “odlično, slagaćemo se dobro”, rekao je Piro za “CNN”.

Piro je ispitivao Sadama sedam mjeseci, nakon što su ga američke snage uhvatile 13. decembra kako se krije na severu Iraka, a sve nakon invazije američke vojske na tu zemlju koja je počela u martu 2003. godine, uz obrazloženje da Bagdad ima oružje za masovno uništenje i da sarađuje sa Al Kaidom.

“Sadam mi je rekao da ne voli Osamu bin Ladena i da ne veruje u ideologiju Al Kaide jer je želela da stvori islamsku državu u čitavom arapskom svetu. On nije imao nameru da preda vlast i da se oslanja na nešto drugo. Umeo je da se šali na Bin Ladenov račun, govorio je ‘ne možete baš verovati osobi sa onakvom bradom'”, dodao je Piro, koji piše knjigu o razgovorima sa Sadamom Huseinom.

On je rekao da je dobio odobrenje od Saveznog istražnog bira da piše knjigu, a cilj mu je da čitaocima prenese utisak iz prve ruke, kako je bilo sedeti u ispitivačkoj sobi sa Huseinom, o izazovima i o “šahovskoj partiji” koju su igrali.

Izrečeno 90.000 KM kazni zbog nepravilnosti u formiranju cijena

Beč pod opsadom policije zbog sumnje da se planira teroristički napad