Admiral Vjačeslav Popov, bivši komandant ruske Sjeverne flote, tvrdi da je ruska nuklearna podmornica Kursk 2000. godine potonula nakon sudara s NATO podmornicom.

Popov je u intervjuu za agenciju RIA Novosti rekao da s vjerovatnoćom od 90 odsto može da kaže ime te NATO podmornice, ali da nema dokaze za to.

Prema njegovim riječima, podmornica NATO je pratila Kursk, ali mu se previše približila.

Popov tvrdi da je i NATO podmornica oštećena u sudaru sa Kurskom i usljed eksplozije municije na ruskoj podmornici, ali da je, kada je ponovo mogla da se pokrene, otišla u svoju bazu. On takođe navodi da je ruska protivpodmornička avijacija kod obala Norveške pronasla stranu podmornicu koja se sudarila s Kurskom.

Istakao je da su se vježbe Sjeverne flote u avgustu 2000. odvijala i u neutralnim vodama.

Prema izvještajima pojedinih medija, u zoni u kojoj je izvođena vježba u vrijeme nesreće bile su nuklearne podmornice američke mornarice Memfis i Toledo, kao i podmornica Splendid britanske mornarice.

RIA Novosti navodi da je portal Njuz24 prenio da je rusko Ministarstvo odbrane zatražilo od Pentagona da pregleda podmornice Memfis i Toledo, ali da je taj zahtjev odbijen i da je odgovoreno da su “sve podmornice u ispravnom stanju”. Isti odgovor dobijen je i iz Londona, prenio je portal.

Kursk je potonuo 12. avgusta 2000. u Barencovom moru, 175 kilometara od Sjeveromorska, na dubini od 108 metara.

Prema zvaničnoj verziji, nesreća je posljedica eksplozije torpeda na podmornici i naknadne detonacije municije, tokom vježbi Sjeverne flote.

Poginulo je svih 118 članova posade podmornice.Izvor:
Share.