in

Žrtve nasilja često se prvo povjere vjerskim službenicima

Vjerski službenici često su osobe kojim se prvo povjeravaju žrtve nasilja, zbog čega je veoma bitno da oni budu upoznati o radu nevladinih organizacija i ostalih subjekata zaštite žrtava, rečeno je danas u Bijeljini na okruglom stolu “Crkve i vjerske zajednice o unapređenju prava preživjelih seksualnog nasilja u ratu”.

Nataša Kurtuma, šef kancelarije u Fondaciji “Lara” koja je organizator ovog događaja, rekla je da će biti potpisan memorandum o saradnji i uključivanju vjerskih zajednica u rješavanje ovog važnog društvenog problema.

“Veoma malo se priča o ovoj problematici”, ukazala je Kurtuma.

Sveštenik Srđan Radmanović izjavio je novinarima da je ovaj okrugli sto dobar uvod u maksimalno iskorištavanje postojećih kapaciteta, budući da do sada nije bilo sistematizovanog staranja o osobama koje su preživjele različite oblike seksualnog nasilja tokom rata.

Radmanović je rekao da žrtve nasilja u razgovorima sa vjerskim službenicima traže duhovnu pomoć.

“Vjerujem da će ovaj okrugli sto i prijedlog nacrta saradnje između sigurnih kuća i vjerskih zajednica umnogome promijeniti društveni položaj žrtava i u potpunosti ih afirmisati u društvu”, ocijenio je Radmanović.

Katolički župnik Andrej Lukanović rekao je da je društvo danas takvo da ljudi ne iznose javno probleme sa kojima se suočavaju, nego to čine tokom ispovijesti.

“Teško je iznositi javno bilo kakvo iskustvo jer je to naša profesionalna tajna koju moramo čuvati. Ono što jedino mogu da kažem je da se jesam susretao sa ženama koje su tokom rata preživjele seksualno nasilje”, rekao je Lukanović i naglasio da je tim ženama potrebna vjerska podrška, jer je teško psihički izdržati takav teret koji nose na svojoj duši.

Hafiza Fatima Camić iz Medžlisa Islamske zajednice u Janji rekla je da je današnji okrugli sto od velike važnosti za sve žene koje su preživjele takav oblik nasilja u nemilim događajima devedesetih godina prošlog vijeka u BiH.

“U takvim situacijama, duhovna strana čovjeka mu daje snagu da se nosi sa iskušenjima”, rekla je Camićeva i ukazala da se o susretanju žena sa seksualnim nasiljem danas uopšte malo priča.

Okrugli sto se realizuje u okviru projekta “Sigurni zajedno: Uspostavljanje netradicionalnih partnerstava na lokalnom nivou između sigurnih kuća i vjerskih zajednica u BiH radi unapređenja prava preživjelih seksualnog nasilja u ratu”.

U sigurnoj kući Fondacije “Lara” trenutno je šest korisnica, a tokom prošle godine bilo ih je 19. SOS telefon lani je zabilježio 625 poziva.

Izvor: Srna

Rasvijetljena krađa novca iz aparata za igre na sreću

Velika promjena u Sloveniji, ukinute vinjete koje se lijepe na staklo