Veliku pažnju javnosti izazvala je odluka o izmjenama i dopunama odluke o radnom vremenu, kojom je u Bijeljini za trgovinske radnje zabranjen rad nedjeljom. Odluka o zabrani rada nedjeljom stupiće na snagu tokom sljedeće sedmice. Još uvijek se govori o tome kakve će biti posljedice, a koje koristi te da je ovo jedna ozbiljna odluka koja se tiče Bijeljine.

Jedan od razloga za donošenje takve odluke pravda se činejnicom da se zaposleni u trgovinama susreću sa problemima kao što su male plate i prekovremeni rad. Rad nedeljom se ne može posmatrati samo kao ekonomska kategorija koja se mjeri brojem kupaca i ostvarenim profitom, već rad nedjeljom ima mnogo značajniji sociološki i zdravstveni aspekt, poručuje gradonačelnik Ljubiša Petrović i odjeljenje za privredu. Zastupaju stav da nedjelja treba da bude dan koji će zaposleni u trgovinskim objektima moći da provedu sa svojom djecom i porodicom.

Iako stranačka koleginica gradonačelnika Petrovića, Mirjana Orašanin nije sigurna da su sagledani svi aspekti ovakve odluke i njeni efekti na budući život i rad u Bijeljini. S toga je izložila i detaljnu analizu.

Ukoliko nedjeljom radi pet radnika po osam sati, to je ukupno 40 radnih sati puta četiri nedjelje- 160 sati odnosno radno vrijeme jednog radnika, što znači da je svaki peti radnik višak ukoliko se ukine sedmodnevno radno vrijeme. Navela je i informaciju da će jedan lokalni lanac marketa kojem nije htjela navesti ime time izgubiti oko 3 miliona prometa godišnje kao i da će zbog promjene radnog vremena biti prinuđen da otpusti 25 radnika.

Mnogi smatraju da je rad nedjeljom potrebno regulisati na drugi način, a ne zabranom. Prije svega inspekcijskim kontrolama.

Ukupan broj zaposlenih na području grada Bijeljina u 2020 godini je prema podacima gradske uprave iznosio 23.321 radnik. U trgovini je od tog broja zaposleno 6.037 radnika. Upravo u trgovini je i najviše zaposlenih radnika na području Bijeljine, čak 25,89 odsto, slijedi pprerađivačka industrija sa 19 odsto radnika, 8,38 u javnoj upravi, u obrazovanju 7.6, zdravstvu 6.5, građevinarstvu 4.9 procenata.

Izvor: NTV ArenaIzvor:
Share.