in

Za domaće filmove u Bijeljini se traži karta više

Foto: Otvoreno.ba

Pisana riječ, promocije knjiga, izložbe slika, koncerti, posjeta bioskopskim projekcijama i predstavama, kakva god vremena bila, i dalje zaokupljaju pažnju domaće publike, a bijeljinska publika uvijek je vjerna lokalnim ustanovama kulture.

Da su se Semberci posebno uželjeli domaće filmske produkcije i bioskopa potvrđuje i podatak iz Centra za kulturu “Semberija”. Kada su na repertoaru premijere domaćih filmova, traži se karta više. Tome svjedoči i projekcija filma “Toma” Dragana Bjelogrlića, koji je oborio sve rekorde u regionu, a veliko interesovanje pokazala je i domaća publika. Ovaj film u Bijeljini je pogledalo više od 7.000 građana tokom 13 dana projekcije, a zbog velikog interesovanja film je emitovan i proteklog vikenda, piše Glas Srpske.

– Izvanredan film, 13 dana projekcije i ogromno interesovanje publike. Za one koji nisu bili u prilici da ga pogledaju organizovali smo reprizu – rekao je direktor Centra za kulturu “Semberija” Igor Bešlić i dodao da je do sada u Bijeljini rekord držao film “Montevideo”.

Iz ove ustanove kulture navode da se trude da isprate trendove i domaće premijere, te će tako od danas bijeljinska publika imati priliku da pogleda i film “Južni vetar: Ubrzanje” u režiji Miloša Avramovića.

– Veliki broj posjetilaca na premijernom prikazivanju filma “Toma” dokaz je da se stara navika među našim sugrađanima vraća, uprkos novim tehnologijama. Ipak, gledanje filma u bioskopskoj sali uvijek je nešto posebno i imamo sve više sugrađana koji dolaze – navodi Bešlić.

U saradnji sa gradskim pozorištem “Semberija” svakog petka u ovoj ustanovi igraju se predstave za odrasle, a nedjeljom su na repertoaru predstave za najmlađe u izvođenju glumaca pozorištanceta “Maslačak”.

– U drugoj polovini mjeseca, 25. novembra, imamo gostujuću predstavu. Riječ je o komediji “Pozovi M radi užitka”, u kojoj igraju poznate srpske glumice Snežana Savić i Katarina Žutić, te Ivan Jeftović – dodaje on.

U prethodnom periodu Centar za kulturu je organizovao peti Dječiji festival “Čupava bajka”, kao i Festival dokumentarnog filma. Takođe, u okviru ove ustanove funkcioniše i galerija sa mjesečnim izložbama slika, a do kraja godine planirano je nekoliko manifestacija.

Što se drugih ustanova tiče, a posebno pozorišnih događaja, koji su takođe rado posjećeni, Pozorište “Semberija” priredilo je bogat repertoar tokom ove jeseni. Tokom novembra do sada su odigrane predstave “Mornar bez kompasa”, a na repertoaru se našla i predstava “Čudne zveri na proveri”.

I u bijeljinskom Muzeju Semberije imaju program za posjetioce tokom jeseni, a godišnje se organizuje od 10 do 12 izložbi.

– Ponovo smo u situaciji da organizujemo izložbe i promocije u našoj ustanovi za sve posjetioce, a imamo i tri stalne muzejske postavke, a to su istorijska, etnološka i arheološka. Muzej u svom posjedu ima oko 10.000 predmeta – naveo je direktor muzeja Momčilo Koprivica.

Jedna od manifestacija koja je u novembru privukla pažnju posjetilaca bili su i “Višnjićevi dani”, posvećeni slijepom piscu i guslaru. Tokom trajanja ove višednevne manifestacije posjetioci su imali priliku da uživaju u književnim večerima, muzičko-scenskim događajima, da posjete svečanu akademiju, naučne skupove, okrugle stolove i takmičenja besjednika i recitatora.

Izvor: Glas Srpske

Uhapšen bivši savjetnik Dragana Mektića

U lokalu u centru Bijeljine objesio se muškarac